avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Exercitiu financiar al Asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Exercitiu financiar al Asociatiei de proprietari

In calitate de cenzor al asociatiei de proprietari, la verificarea situatiei financiar-contabile a acesteia, m-am lovit de urmatoarea problema: administratorul nu vrea sa inteleaga ca exercitiul financiar al unei asociatii de proprietari este identic cu cel al unei firme. In ce sens? La sfarsitul unei luni calendaristice, el trebuie sa completeze un tabel cuprinzand total incasari prin casa de la 1 la 31 ale lunii, total plati prin casa, etc., adica asa numita situatie lunara a soldurilor elementelor de activ si pasiv (vezi formularul [ link extern ] .
Concret: daca, sa zicem, a afisat lista de intretinere pe septembrie la data de 19 octombrie si o da jos din avizier la 19 noiembrie pentru a o pune pe urmatoarea, pentru administratorul nostru exercitiul financiar lunar se intinde de la 19 octombrie la 19 noiembrie.
Degeaba am incercat sa-i explic ca in cazul unui control al unor organe competente ceea ce face el se numeste nerespectarea disciplinei financiare, mai ales ca si registrul de casa si-l organizeaza dupa acelasi principiu, inregistrarile din el nefiind cronologice, ci dupa cum a introdus in lista de plata cheltuielile. Mai mult decat atat, pretinde ca pe el nu-l poate controla nici politia, nici garda financiara, etc., ci doar asociatia.
Adresez rugamintea catre consultantii cu experienta in domeniu sa explice cum se procedeaza in acest caz, precum si temeiurile legale, deoarece sper ca aratandu-i raspunsurile, sa inteleaga si sa se conformeze.
Cu deosebite multumiri,
M. B.
Ultima modificare: Joi, 4 Noiembrie 2010
bmirel2002, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 13:01, 8 Noiembrie 2010
Poate ca aveti dreptate, dar cine a facut cu adevarat activitate de administratie, a umblat cu banii si a tinut corect evidenta lor, a incasat si a platit.....stie ca i se spune pompos activitate de contabilitate.
Trebuie sa ai grija de cateva aspecte pe care le numeri pe degetele de la o mana.
Eu am auzit la cineva ca vrea contabilitate in dubla partida pentru o amarata de asociatie de 36 de apartamente cu cateva intrari de bani si cu si mai putine iesiri de bani.
Exagerari, exagerari....numai pentru ca unii sa-si puna in valoare o meserie - aceea de contabil.
Mai degraba iti trebuie cunostinte de lucru cu calculatorul, cu Excelul si un pic de creier pe care sa-l pui la treaba ca sa poti sa aduni banii de la oameni si apoi sa platesti facturile, sa-ti tii niste evidente (fond de rulment, fond de reparatii, restante, evidenta indecsi...)

Mda, fitzele ne omoara!:angry:




Ultima modificare: Duminică, 7 Noiembrie 2010
elga50, moderator
"Trebuie sa ai grija de cateva aspecte pe care le numeri pe degetele de la o mana."
Este adevarat, numai ca rezolvarea acestora necesita personal care sa cunoasca legislatia.
Prezenta numeroaselor discutii pe Forum demonstreaza ca in majoritatea asociatiilor activitatea este monopolizata de persoane care nu au tangenta cu legislatia financiar- contabila, evidenta este realizata haotic, evidenta primara lipseste, registrele nu se intocmesc, se incalca normele in vigoare.
Si contabilii au renuntat la creion inlocuindu-l cu calculatorul, lucreaza cu Excel si chiar si cu un pic de creier intrucat stiu ce date sa introduca in calculator si stiu sa si verifice situatiile scoase de calculator. ( nu motiveaza ca asa este programul pe care l-a cumparat si cu care lucreaza)
Da, se poate lucra foarte bine contabilitatea in partida dubla la asociatii, si atunci vei fi sigur ca o situatie a soldurilor elementelor de activ si pasiv este reala, nu cum se intampla de obicei ca totalul activ/pasiv sa fie "aranjat".:D
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@LocatarB,
Cand vrie sa "aranjezi", poti sa aranjezi atat balanta cat si situatia soldurilor.
Am mai spus si repet, ca nu este corect sa generalizam. Aici ni s-a cerut sfatul, am fost intrebati cum este corect sa se tina evidenta contabila, cand si cum se intocmeste situatia soldurilor.
Nu inteleg cum ajungem asa usor la generalizarea de tipul exprimat mai sus
Prezenta numeroaselor discutii pe Forum demonstreaza ca in majoritatea asociatiilor activitatea este monopolizata de persoane care nu au tangenta cu legislatia financiar- contabila, evidenta este realizata haotic, evidenta primara lipseste, registrele nu se intocmesc, se incalca normele in vigoare.

Pai aici pe forum nu intra nici macar reprezentatii a 10% din asociatiile de proprietari ai Romaniei.
Aici intra cei care au probleme. Ceilalti nu intra ca n-or pierde vremea sa ne spuna noua ca la asociatiile lor se lucreaza corect, legal...
Aici este ca intr-un spital unde sunt internati bolnavii. Si-acolo majoritatea sunt bolnavi ca nu se interneaza de sanatosi. Asta nu inseamna ca toti oamenii din tara asta sunt bolnavi.
Salile de sedinte la judecatorie sunt pline, dar pline cu oameni care au procese. Asta nu inseamna ca toti romanii sunt in litigii si procese.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce trebuie sa cuprinda un bilant la asociatie ? BEN46 BEN46 Ce trebuie sa cuprinda un bilant la o Asociatie si cine-l intocmeste si verifica ? (vezi toată discuția)
Elemente de activ si pasiv in contabilitatea asociatiei de proprietari nety36 nety36 Buna ziua pentru ca de putin timp sunt numita cenzor al asociatiei de domiciliu am nevoie sa ma clarific asupra unor elemente din situatia contabila In ... (vezi toată discuția)
Situatie activ-pasiv la asociatie de proprietari lenusica lenusica Buna dimineata.A mai trecut o noapte alba,in care ma straduiesc sa inteleg sit de activ-pasiv. Inteleg ca in lista de cheltuieli sunt trecute penalizarile ... (vezi toată discuția)