avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA achizitie mijloc fix
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

achizitie mijloc fix

S-a achizitionat de la Romtelecom un laptop in 36 rate (rata lunara cu tva 90 lei).Pe factura apare asa:
-servicii de telefonie 162.03-tva 38.89
-laptop 2619.85 -tva 628.76
-penalitati 7.38
Total factura 3456.91.
rate debite 90
credit din esalonare plati -3248.61(valoare laptop cu tva) -3248.61
Total de plata 298.3.Care sunt inregistrarile in acest caz? Daca inregistrez ca si la leasing,nu mai bate 4426 cu tva de pe factura..Va rog sa ma ajutati cu un raspuns...
Cel mai recent răspuns: JENIFER , utilizator 11:06, 3 Noiembrie 2011
Eu as inregistra numai pina la total factura. Restul sint sume care sa stabileasca "totalul de plata", care nu este acelasi lucru cu total factura (este suma care trebuie achitata si are valoare informativa). Factura ar ramine cu un rest de plata.

Urmatoarele facturi vor fi inreg la fel, pina la total factura, fara a face nici o inreg cu viitoarele "rate debit" (90 lei). Cind veti achita totalul de plata de pe fact viitoare, 90 lei il veti aloca acestei facturi, iar diferenta intre suma platita si 90 lei pentru factura curenta. In 36 luni factura mentionata de dvoastra va avea sold 0.

Este vorba de o cumparare cu plata in rate, la aceasta modalitate de achizitie, factura se face integral, plata ei se face esalonat conform cu unui scadentar.
Ultima modificare: Vineri, 5 Noiembrie 2010
t.simona, utilizator
Exprimarea pe factura '' credit din esalonare plati '' presupune TVA inclus.
Contractul incheiat intre societatea dvs si Romtelecom trebuie sa fie interpretat in functie de operatiune: contract de leasing financiar, operational sau este contract de vanzare - cumparare cu plata in rate.
Un contract de leasing presupune ( pe langa conditiile de incadrare ) si dobanda, asigurare si alte costuri.
In cazul in care este un contract de leasing financiar:
% = 404
626
213
4426

404 = %
167
4427

In jurnalul de cumparari se inregistreaza baza si tva-ul trecute cu valoarea din factura emisa. La fel si in Declaratia 394.


Este un contract de vanzare-cumparare cu plata in rate.
Pt t.simona.Asa am facut si eu,dar la sfarsit de an cand se face inventarierea si confirmarile de solduri eu asa avea mai mult de plata decat real ,ceea ce nu e bine...
Dar in acelasi timp ei vor trebui sa va confirme acel credit pe care vi l-au acordat (care este de fapt tot o datorie a dvoastra catre ei, indiferent de contul pe care-l folosesc). Suma aceea o comparati cu soldul ct 401, partener Romtelecom.

Daca privesc problema din prisma vinzatorului (adica a lui Romtelecom), nici ei nu ar trebui sa faca inregistrari in plus, adica inregistreaza numai factura, iar incasarile ulterioare le vor aloca acestei facturi. Inregistrarile unei vinzari cu plata in rate (ca si cele ale unei cumparari cu plata in rate) presupun ca factura se incaseaza (achita) esalonat, cf scadentarului.

De plata dvoastra la sf anului aveti suma ramasa si este o suma reala numai ca nu este scadenta. Adica nu vi se pot cere acele sume decit conform contractului (cu siguranta exista un contract).
Ultima modificare: Vineri, 5 Noiembrie 2010
t.simona, utilizator

Alte discuții în legătură

Leasing financiar 1. Se inreg.contracul de leasing intern: 2133=167- 13478Eu x curs data contract concomitent: 6811 = 281 - (13748 eu x curs data contr):(12X5) din ... (vezi toată discuția)
Inregistrari contabile pentru plata in rate tasica34 tasica34 Am achizitionat printro promotie Romtelecom, un laptop. Acesta este cuprins in valoarea facturii,dupa cum urmeaza: echipamente 3003,09 lei convorbiri ... (vezi toată discuția)
Cumparare mijloc fix - inregistrare contabila la cumparator. ionela_s ionela_s Achzitionare unui mijloc fix pe factura de serv telefonice. Achitarea mijlocului fix se face in rate lunare, iar acestea sunt inscrise pe factura telefonica a ... (vezi toată discuția)