avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 162 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare asociat unic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare asociat unic

In cazul unui SRL, asociatul unic, care este si administrator, poate fi angajat cu CIM pe post de agent vanzari? Dar in cazul in care un SRL are 2 asociati , din care unul este administrator , administratorul este obligatoriu sa fie angajat ?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Iliescu , Consilier juridic 20:55, 6 Noiembrie 2010
1. poate.
2. nu este obligatoriu sa fie angajat cu carte de munca.
Multumesc.Pueti sa-mi dati reglementarile legale pentru a face o contestatie la ITM, avand in vedere ca a amendat asociatul(administrator ) de la SRL ptr ca nu este angajat cu CIM la firma?
Art. 196 indice 1 alin. 3 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale:
3) Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este.

Art. 197 referitor la administrare arata ca:
1) Societatea este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala.

(2) Administratorii nu pot primi, fara autorizarea adunarii asociatilor, mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi fel de comert ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sanctiunea revocarii si raspunderii pentru daune.

(3) Dispozitiile art. 75, 76, 77 alin. (1) si 79 se aplica si societatilor cu raspundere limitata.( sunt regulile de la SNC-uri, aplicabile si la SRL-uri)
Coroborand cele doua articole, nu reiese de nicaieri faptul ca asociatul-administrator trebuie sa aiba carte de munca, atributiile acestuia fiind inscrise in actul constitutiv.

Cei de la ITM stiu foarte bine legislatia, dar pt ca traim in Romania asteapta ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incompatibilitate functii cata8 cata8 Un asociat unic la un SRL poate sa-si infiinteze un II?:sorry: (vezi toată discuția)
Administrator? liviu2005 liviu2005 un expert contabil asociat si administator in societatea sa de expertiza , poate sa mai fie administrator la 3 societati comerciale afiliate ,( au acelasi ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala ? cotmro cotmro Poate fi cineva administrator la 2 firme cu acelasi obiect de activitate ? (contabilitate , expertize contabile) Se poate considera concurenta neloiala acest ... (vezi toată discuția)