avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA cu norma de venit - Sunt persoana fizica ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA cu norma de venit - Sunt persoana fizica neimpozabila sau impozabila?

Lamuriti-ma si pe mine in incalcitul Cod Fiscal.

PFA cu norma de venit reprezinta o persoana fizica neimpozabila sau impozabila?

Intreb in sensul Titlului VI sin Codul Fiscal - Taxa pe Valoarea Adaugata. PFA-ul nu este inregistrat ca platitor de TVA.
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 19:50, 10 Noiembrie 2010
banuiesc ca impozabila ...
Probabil problema ta este depasirea plafonului TVA 119.000 RON. Esti persoana fizica impozabila neinregistrata in scopuri de TVA. Daca depasesti plafonul de 119.000 RON / an trebuie sa te inregistrezi in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la depasirea pragului.
Orice persoana (P.F.A. sau S.C.) care desfasoara activitati economice, devine platitoare de TVA daca in cursul unui an, veniturile sale (indiferent daca sunt sau nu incasate) depasesc plafonul de 35.000 de euro.
Daca persoana isi incepe activitatea in cursul anului, plafonul se recalculeaza pentru perioada in care a functionat.
Exemplu: daca va infiintati in octombrie 2010, plafonul se calculeaza astfel:
4 x 35000/12 = 11667 euro
Echivalentul in lei al plafonului de 35000 euro se stabileste la cursul valutar comunicat de BNR la data aderarii rotunjit la urmatoarea mie (35000 x 3,3817 = 119.000 lei).
In cazul in care depasiti plafonul aveti obligatia
- sa va inregistrati ca platitor de TVA in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care s-a depasit plafonul;
- sa obtineti codul de inregistrare in scopuri de TVA;
- sa calculati trimestrial TVA de plata sau de recuperat;
- sa depuneti trimestrial decontul de TVA pana pe data de 25 a lunii urmatoare trimestrului;
- sa platiti trimestrial TVA pana pe data de 25 a lunii urmatoare trimestrului;

Baza legala:
- Codul Fiscal art. 127, art. 152

P.S.: impozitarea pe norme de venit sau in sistem real a activitatilor independente se refera strict la impozitul pe venit.
Fat frumos, mie una raspunsul lui Popu mi s-a parut clar si la fel am gandit si eu...
Dupa completarea ta sunt putin in ceata, si ce nu inteleg eu acum e, "a fi impozabila" se refera la impozitul pe venit sau la TVA?
Mai concret, daca sunt la norma de venit si am venituri anuale de 1.000 lei sa zicem, fictiv, sunt impozabila sau nu?????
Te rog du raspunsul si lamuririle pana la capat.
Ms.
Impozitul pe venit si TVA sunt doua impozite separate.

Din punct de vedere al impozitului pe venit este impozabila orice persoana care realizeaza venituri. Exceptiile sunt prevazute de lege (handicapatii, pensionarii cu pensii sub plafonul stabilit, unele venituri etc). Dupa caz, impozitarea se face prin retinere la sursa, in sistem real sau pe norme de venit.

Din punct de vedere al TVA este impozabila orice persoana care desfasoara activitati economice cu exceptiile prevazute de lege (Codul Fiscal art. 127).
In cadrul operatiunilor economice sunt unele operatiuni scutite de taxa (Codul Fiscal art. 141 - 144^1)
In cadrul persoanelor impozabile sunt unele persoane care beneficiaza de regimuri speciale (Codul Fiscal art. 152 - 152^4).
De un regim special se bucura si persoanele impozabile care intr-un an au realizat venituri sub plafonul de 35.000 euro (Codul Fiscal art. 152).

O P.F.A. "pe norma de venit" este o persoana impozabila atat din punct de vedere al impozitului pe venit cat si din punct de vedere al TVA.
Din punct de vedere al impozitului pe venit este impozitat in functie de norma de venit. Evidenta fiscala a contribuabililor impozabili din punct de vedere al impozitului pe venit este tinuta in functie de CNP.
Din punct de vedere al TVA este persoana impozabila dar beneficiaza de regimul special de scutire deoarece, avand in vedere ca a realizat venituri de 1000 lei, se afla sub plafonul de 35.000 euro. Evidenta fiscala a contribuabililor impozabili din punct de vedere al TVA este tinuta in functie de codul fiscal atribuit fiecarei P.F.A. in momentul inregistrarii la administratia financiara. Cand un contribuabil devine platitor de TVA (depaseste plafonul de scutire), codul sau fiscal va fi completat cu indicativul "RO".

A nu se confunda statutul de persoana impozabila cu cel de platitor de TVA. Relatia dintre cele doua expresii este cea de la intreg la parte.
Ultima modificare: Luni, 8 Noiembrie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Prestare servicii informatice - facturare tva STEFAN ALINA STEFAN ALINA Buna ziua Un srl neplatitoare de tva presteaza servicii de creeare, administrare, mentenanta pagini web catre un client non ue (elvetia, norvegia). Cum voi ... (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit cu tva bogdanblue bogdanblue Buna seara, As avea si eu o intrebare. Se poate infiinta un PFA norma de venit cu TVA chiar daca nu depasesc 35000E pe luna. Multumesc. (vezi toată discuția)
Cifra afaceri pfa RADUPF RADUPF care este cifra de afaceri pentru o pfa? cat factureaza sau cat incaseaza? va rog articolul de lege multumesc (vezi toată discuția)