avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata asigurarilor sociale de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata asigurarilor sociale de sanatate

detin o soc.comerciala si am o angajata insarcinata care mi-a prezentat un concediu de risc de sarcina...in acest caz cine ii plateste indemnizatia aferenta concediului....si eu ii platesc in continuare si contributiile la asigurarile sociale?cum se procedeaza mai exact?
va rog sa ma lamuriti...
Cel mai recent răspuns: mirelabaschir , utilizator 10:38, 8 Noiembrie 2010
In acest caz concediul medical este platit de Casa de Asigurari de Sanatate.
Da, Casa plateste concediul.
- Explicatii in legatura cu indemnizatia de risc maternal:
Baza de calcul a indemnizatiei = suma veniturilor realizate in ultimele 6 luni pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii.

Zile baza de calcul = numarul total de zile lucratare pentru care s-a achitat contributia in ultimele 6 luni.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de risc maternal este de 75% din baza de calcul.

Concediul de risc maternal are caracterul unui concediu medical.

Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei se pastreaza aceeasi pe toata durata concediului de risc maternal. Indemnizatia poate sa difere de la luna la luna in functie de zilele lucratoare.

Concediul de risc maternal nu se impoziteaza (art.42 lit.a din Codul fiscal), se suporta integral din FNUASS.

CAS = contributia de asigurari sociale se calculeaza la salariul minim brut pe economie, astfel: 600*10.5%*nr.zile cm/nr.zile lucratoare in luna.

Potrivit art. 27 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede ca retinerea contributiei nu se aplica in cazul in care raporturile de munca sunt suspendate potrivit legii, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile.

- Potrivit art.36 lit.a din O.U.G. nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, actualizata, calculul si plata indemnizatiilor se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii, care constituie document justificativ pentru plata, iar plata indemnizatiilor se face de catre angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva.

Potrivit art.38 din O.U.G. nr.158/2006 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, sumele reprezentand indemnizatii, care se platesc asiguratilor si care, se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, se retin de catre platitor din contributiile pentru concedii si indemnizatii datorate pentru luna respectiva.

Sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se recupereaza din contributiile datorate pentru lunile urmatoare sau din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie.
Ultima modificare: Duminică, 7 Noiembrie 2010
Elena Savciuc, Consultant resurse umane
multumesc mult pentru informatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza calcul indemnizatie sarcina si lauzie SANDAtedi SANDAtedi care este baza de calcul a indemnizatiei de sarcina si lauzie la o persoana care a avut in ultimele 6 luni : 3 luni in concediu de risc maternal si 3 luni ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate ionlaurasorina ionlaurasorina Din luna august sunt in concediu de risc maternal.La calcularea concediului de sarcina si lauzie se vor lua in calcul si lunile acestea de risc ssu cele ... (vezi toată discuția)
Calcul risc maternal Tigantele93 Tigantele93 Cum se calculeaza riscul maternal daca eu am net 1200 ?? (vezi toată discuția)