avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constructie pe un teren comun fara acordul meu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constructie pe un teren comun fara acordul meu

Eu si sora mea avem in proprietate un teren de 200mp. acum a aparut o persoana care vrea incearca sa obtina numai acordul sorei mele sa construiasca o cladire pe o asa zisa parte a ei de proprietate, cu toate ca proprietatea nu este impartita, fara sa faca contract si i-a promis sa faca un contract dupa ce termina cladirea. Eu personal nu sunt de acord.Cum pot sa imi protejez interesele ?
Daca sora dvs. doreste ca persoana respectiva sa construiasca, va solicita un partaj al imobilului prin care sa se stabileasca in fapt care este partea din imobil ce va reveni dvs si care va reveni dansei.
Nimeni nu este obligat sa ramana in starea de indiviziune, astfel ca dupa ce se va intocmi actul de partaj va putea dispune de cota dansei dupa bunul plac.
Dv. insa puteti notifica acea persoana, atragandu-i atentia ca sunteti coproprietar, ca aceasta decizie este una de dispozitie referitoare la teren (adica e nevoie de acordul ambilor proprietari) si ca il considerati pe acel om ca fiind constructor de rea-credinta. Ii spuneti frumusel ca un constructor de rea credinta este obligat ca, pe cheltuiala sa, sa ridice constructia pe care a executat-o fara aprobarea proprietarilor.
In cazul in care doreste sa isi construiasca acolo, el va putea face acest lucru dupa ce se va transa partajul terenului in cauza.
Ii spuneti in final ca, in cazul aparitiei unei constructii pe teren, il veti actiona in judecata cerandu-i demolarea ei.

Ar fi mai cu efect redactata si semnata de un avocat sau executor, ideea centrala este insa sa va faceti inteles, fara amenintari aiurea care s-ar putea intoarce impotriva dv., si sa va preconstituiti probe pentru eventualitatea in care chiar construieste si chiar ajungeti in instanta. Pastrati o copie a notificarii trimise ca sa faceti proba, trimiteti prin recomandata.
Aceasta notificare este o prezumtie a relei-credinte a constructorului si puteti ajunge relativ repede, in instanta, la o solutie favorabila.
Dar... prima functie a unei astfel de notificari este ca persoana sa nu mai construiasca. Si e posibilo sa se sperie de consecintele legale si sa se intample.
nu as putea sa ii fac notificare deoarece vrea sa faca cladirea pe numele sorei mele si de abia dupa ce o termina vrea sa o puna pe numele lui si eventual atunci ar face un contract
nu stiu de ce dar mie mi se pare cusuta cu ata alba
atunci puteti cere dvs iesirea din indiviziune fata de sora dvs.
ce inseamna iesire din indiviziune si care este interesul meu cu aceasta actiune ?

Alte discuții în legătură

Vanzarea unei case fara acordul unuia din mostenitori GabrielaSN GabrielaSN Mama mea are un apartament pentru care a facut acte de succesiune dupa moartea tatalui meu acum 4 ani. Mostenitori santem eu, sora mea si mama. Toate trei ... (vezi toată discuția)
Cumparat partea de mostenire Constantin54 Constantin54 Ce documente /actiuni trebuiesc intocmite/intreprinse pentru a cumpara partea de mostenire a sorei, casa si teren extravilan. (vezi toată discuția)
Prietenul surorii mele poate fi evacuat din casa părinților? Mikkutza Mikkutza Buna seara. Ma confrunt cu o problemă si as dori sa stiu legal ce pot face. Locuiesc temporar in casa părinților (apartamentul meu fiind in ... (vezi toată discuția)