avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzarea unei case fara acordul unuia din mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzarea unei case fara acordul unuia din mostenitori

Mama mea are un apartament pentru care a facut acte de succesiune dupa moartea tatalui meu acum 4 ani. Mostenitori santem eu, sora mea si mama. Toate trei traim in Canada si mama are vea sa vanda apartamentul din Romania.
Nici eu nici sora mea nu suntem interesate financiar in mostenirea casei.
Din pacate sora mea nu vrea sau nu are timp sa ii dea mamei mele o procura prin care aceasta sa poate vande casa. Ce optiuni are mama in aceasta situatie.
Poate sa vinda casa numai cu o procura semnata de mine si o declatie prin e-mail de la sora mea ca nu este intersesata in mostenirea casei?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 08:10, 16 Iulie 2009
Nu poate vinde fara acordul tuturor coindivizarilor, insa sora dv. va poate da dv. proicura pentru a vinde partea ei ideala din mostenire. Ar mai fi o ipoteza sa formuleze actiune de iesire din indiviziune si sa ii revina intreg imobilul in proprietate exclusiva pentru ca apoi sa-l vinda
Multumesc pentru raspuns.
Ce inseamna "actiune de iesire din indiviziune"? Sora mea sau mama trebuie sa formuleze aceasta actiune?
Problema ests ca sora mea nu doreste sa faca nimic in ceea ce priveste vanzarea casei. Nu vrea nici bani dar nici nu vrea sa-i dea nici un fel de procura mamei noastre pt vanzare.
In dorinta de a imparti cinstit mama e dornica sa evalueze valuarea casei si cand o vinde cumpartorul sa scrie un cec pe numele sorei mele direct pentru partea care is se cuvine.
Casa devine o povara de intretinut de la distanta si mama vede ca unica solutie vanzarea ei cu sau fara imputernicire din pareta sorei mele. Incerc sa aflu ce mijloace legale exista in Romania pentru aceasta.
Din pacate, casa nu poate fi vanduta decat pe baza unui act autentic, iar notarul va refuza, cu temei, incheierea unui contract de v/c daca unul dintre coproprietari nu este prezent sau reprezentat prin procura autentica.

Iesirea din indiviziune se face la cererea oricarui coproprietar, adresata judecatoriei de la locul situarii imobilului. Puteti angaja un avocat care sa va reprezinte in instanta iar partajul se va face chiar daca sora nu se va prezenta in urma citarii. Dupa atribuirea bunului, acesta poate fi vandut de catre cel care l-a dobandit in urma partajului.
Pentru a se putea face vanzarea intregului imobil este nevoie de acordul expres al tuturor coproprietarilor. acestia, fie se prezinta personal la notarul public, fie imputernicesc prin procura autentica o alata persoana (poate sa fie si un alt coproprietar- in speta mama) sa ii reprezinte.
Deci, trebuie procura si de la sora dumneavoastra pentru a se finaliza vanzarea apartamentului...
Achiesez la raspunsurile colegilor mei.Pana la sistarea starii de indiviziune , acest bun indiviz nu poate fi instrainat decat cu acordul tuturor coindivizarilor ( fiind prezenti sau exprimandu-si vointa printr-o procura speciala)
Insa , nimeni nu e obligat a ramane in indiviziune.Asa incat,iesirea din indiviziune , prin partaj , se poate efectua si in fata instantei de judecata , care este judecatoria in a carei raza teritoriala e situat imobilul in discutie.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Daca parintele vinde partea din mostenire unui copil,celalalt copil..... catalin. catalin. Buna seara, Dupa decesul tatalui am ramas trei mostenitori pe un apatament. Mama , eu si sora mea. Am inteles ca eu detin 3/16, sora mea 3/16, iar mama mea ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa in co-proprietate feogan1 feogan1 Buna ziua, sint co-proprietar, impreuna cu sora mea, al unei case. Pe contractul de vanzare-cumparare figureaza 3 persoane: eu, sora si mama (decedata). Tata ... (vezi toată discuția)
Este necesar acordul ? denisenegoita denisenegoita In urma decesului tatalui meu , mama eu si sora mea am mostenit un apartament. Cota mamei este mult mai mare decat a mea si a surorii mele. Mama si eu suntem ... (vezi toată discuția)