avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Decaderea din dreptul de a comunica decizia de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Decaderea din dreptul de a comunica decizia de impunere emisa de finante

Buna,

va supun dezbaterii urmatoarea situatie:

este o firma X care in luna septembrie este supsa unui control fiscal de fond. Se emite RIF in data de 27.09, insa comunicarea RIF+Decizie de impunere se face in 08.10 trimiterea și 02.11 primirea de catre firma (comunicarea conf. art 44 CPF).

Acum, conf.109 CPF, decizia (actul care stabileste obligațiile de plata) se comunica in 7 zile de la data finalizării RIF (adica 27.09).

ARTICOLUL 109
Raportul privind rezultatul inspecţiei fiscale

(1) Rezultatul inspecţiei fiscale va fi consemnat într-un raport scris, în care se vor prezenta constatările inspecţiei din punct de vedere faptic şi legal.
(2) La finalizarea inspecţiei fiscale, raportul întocmit va sta la baza emiterii deciziei de impunere care va cuprinde şi diferenţe în plus sau în minus, după caz, faţă de creanţa fiscală existentă la momentul începerii inspecţiei fiscale. În cazul în care baza de impunere nu se modifică, acest fapt va fi stabilit printr-o decizie privind nemodificarea bazei de impunere.
(3) Deciziile prevăzute la alin. (2) se comunică în termen de 7 zile de la data finalizării raportului de inspecţie fiscală.

Conf art. 2 alin. 3, C Fiscal ”(3) Unde prezentul cod nu dispune se aplică prevederile Codului de procedură civilă.” iar conf. 103 al. 1 CPC ar opera decaderea.

”Art. 103. - Neexercitarea oricărei căi de atac şi neîndeplinirea oricărui alt act de procedură în termenul legal atrage decăderea afară de cazul când legea dispune altfel sau când partea dovedeşte că a fost împiedicată printr-o împrejurare mai presus de voinţa ei. ”

Cred ca termenul de 7 zile este unul de decadere, chiar daca sanctiunea nu este expres prevazuta in text, pt ca altfel norma nu produce nici un efect, cu toate astea, nu am gasit nici o decize sau scriere a vreunei mintzi luminate pe tema asta….

Asadar, ceea ce vreu eu sa sustin este ca sub apectul procedurii, a operat decaderea din dreptul de a comunica Decizia iar sub aspectul dreptului substantial, se impune a se constata nulitatea actului, pt ca doar asa se poate evita executarea silita (aici nu sunt f sigur, insa sunt doar 2 cazuri exprese de incetare a executarii recuperarea si desfiintarea titlului).

Voi ce parere aveti? cineva a mai sustinut asa ceva in fata vreunei instante?

Mersi

Zoli

Alte discuții în legătură

Suspendare executare act administrativ fiscal Ovidiu Pop Ovidiu Pop buna ziua sunt in perioada unui control fiscal si astept din clipa in clipa sa mi se emita decizia de impunere prin care statul ma va obliga la o suma foarte ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite locale, obligatiile primariei vodzila57 vodzila57 Buna ziua, Privind taxele si impozitele locale doresc si eu cateva lamuriri daca ma poate ajuta cineva: 1). Primaria are obligatia de a transmite ... (vezi toată discuția)
Contencios- raport de inspectie fiscala ContSters221975 ContSters221975 raportul de inspectie fiscala ca si act administrativ fiscal se comunica? este un act contestabil sau doar impunerea este contestabila, desigur, impreuna cu ... (vezi toată discuția)