avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Taxe si impozite locale, obligatiile primariei
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Taxe si impozite locale, obligatiile primariei

Buna ziua,
Privind taxele si impozitele locale doresc si eu cateva lamuriri daca ma poate ajuta cineva:
1). Primaria are obligatia de a transmite anual contribuabililor instiintari de plata privind impozitul datorat, pe categorii de bunuri ( cladiri, autovehicule, teren, etc.)? Daca raspunsul este da, unde este prevazut acest lucru?
2). Daca are obligatia de a transmite aceste instiintari si nu a facut-o cum se poate proceda? Dau un exemplu: am primit acum o instiintare de plata prin care mi se comunica ca am de platit un impozit incepand cu 5-6 ani din urma, la care a calculat si adaugat si penalitati, precum si pe un teren extravilan care nu exista decat pe hartie. Titul de proprietate a fost emis fara respectarea L.18/1991, in sensul ca nu exista proces verbal de punere in posesie si desi am solicitat primariei sa fiu pus in posesie, prin 3 adrese inregistrate, primaria nu a luat nici-o masura.Daca situatia nu ar fi trgica,pt mine, ar fi comica: conf. titlului de proprietate cu terenul din extravilan ma invecinez la est cu X si la vest cu Y. Conform titlurilor lor de proprietate X se invecineaza la vest cu Y( nu cu mine), iar Y se invecineaza la est cu X( nu cu mine).
Multumesc mult,
Cel mai recent răspuns: mirceaione , utilizator 23:33, 7 Martie 2018
1-Fiecare autoritate publica locala in baza hotararilor guvernului,in conformitate cu disp cod fiscal,prin HCLM dispune calcularea impozitului anual aferent bunurilor in evidenta contribuabililor si comunicarea in primul trimestru a impunerilor anuale
Impozitele si taxele locale se stabilesc anual, prin hotarari ale consiliului local, in conditiile art.287 si art.288 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare.
Din prevederile art.109 Cod procedura fiscala rezulta ca organul fiscal competent trebuie sa consemneze rezultatul inspectiei fiscale intr-un raport de inspectie care va sta la baza emiterii deciziei de impunere fiscala, care se comunica in termen de 7 zile de la data finalizarii raportului de inspectie fiscala.
La inceputul fiecarui an fiscal, compartimentul de specialitate al unitatii administrativ teritoriale este obligat sa emita pentru contribuabili o decizie de impunere care sa cuprinda impozitele si taxele locale datorate, aceasta urmand a fi comunicata contribuabilului pentru a-i fi opozabila potrivit art.44 alin(2)din Codul de procedura fiscala
Referitor la comunicarea impunerii anuale catre contribuabil,fiecare autoritate fiscala teritoriala,conditionat de bagajul de activitate de personal,poate sau nu sa faca aceste comunicari
2-Daca administratia fiscala nu a comunicat contribuabilului impunerea anuala,dv aveti dreptul sa formulati contestatie impotriva decizia de impunere emisa/comunicata dupa cele 7 zile prev de art 109 Cod procedura fiscala ca am de platit un impozit incepand cu 5-6 ani din urma, la care a calculat si adaugat si penalitati, decizie care poate fi anulata de instanta de judecata , fiindu-i comunicata contribuabilului cu incalcarea prevederilor art.109 din Codul de procedura fiscala, care reglementeaza un termen imperativ de 7 zile de la data finalizarii raportului de inspectie fiscala,
Problema cu terenul din punct de vedere al autoritatii fiscale este simpla,terenul fiind in evidenta dv fiscala
Aspectul ca dv denuntati inexistenta faptica a terenului,nu poate fi solutionata decat in instanta de judecata
Multumesc mult pt. raspuns.
Pt. terenul pe care nu l-am primit si care mi-a fost retrocedat cu incalcarea prevederilor L.18/1991(inexistenta procesului-verbal de punere in posesie care trebuie obligatoriu semnat de titular) si desi am facut 3 adrese inregistrate la primarie in 2010,2011 si 2012 prin care solicitam sa fiu pus in posesie iar primaria nici macar nu mi-a raspuns la ele, am facut anul trecut plangere penala pt. abuz in serviciu. A trecut mai bine de un an nici procuratura nu face nimic.
Mai am o intrebare: sumele datorate cu titlu de impozit pe cladiri, terenuri, etc.in ce perioada se prescriu?
Cu respect,
Buna ziua,
Revin cu cateva completari. In urma instiintarii de plata emisa de primarie, am solicitat lamuriri privind perioada din care vin aceste impozite si pt. ce bunuri si terenuri. Astazi am primit raspuns de la primarie prin care mi se comunica ca mama mea, decedata in 2009 figureaza cu impozitul neplatit din perioada 2003-2004. Mentionez ca pana la deces eu m-am ocupat de plata impozitului dar nu mai tin chitantele de acum 11-12 ani. De asemenea mentionez ca suntam 2 mostenitori, dar intreg impozitul mi-a fost calculat numai mie. De asemenea titlul de proprietate i-a fost emis in anul2009 cu 10 zile inainte de deces, iar pana atunci nu a existat si nu exista proces-verbal de punere in posesie, fise ori alte documente de punere in posesie intocmite de comisiile locale, potrivit dispozitiilor legale in vigoare, astfel ca nu sunt aplicabile din dispozitiile pct.74 din normele metodologice de punere in aplicare a art.256 din L.571/2003.Intrebari:
1). Cum pot proceda in situatia de fata in care i s-a introdus la impozit terenuri pt. care nu exista o baza legala?( titlu de proprietate, proces-verbal de punere in posesie, fise ori alte documente care sa ateste ca a fost pusa in posesie).
2). O datorie reprezentand impozit pe cladiri si terenuri nu s-a presris dupa 11-12 ani?
Multumesc mult
Catre doamna ynocentta
Buna dimineata,
Va rog mult sa-mi raspundeti, daca puteti la ultimile doua mesaje.
Cu stima,
Daca Primaria nu comunica contribuabilului decizia de impunere,iar acesta se afla de exemplu pentru 9 luni plecat din tara,cum afla contribuabilul ce si cat are de platit ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilire impozite si taxe locale ContSters278216 ContSters278216 lucrez la o rimarie de comuna.Prin fisa postului,pentru stabilirea impozitului pe cladiri si teren persoane fizice tebuie sa preiau anual datele de la ... (vezi toată discuția)
/impozit/taxa teren,legea 193/2015 si og 1 tatianagramada tatianagramada 1. Va rog sa imi spuneti daca un contribuabil care plateste prin contract de inchiriere chirie administratiei primariei locale mai este normal sa fie ( ... (vezi toată discuția)
Conflict asupra competentei teritoriale la incasarea impozitelor carinas carinas Sunt functionar public si lucrez in domeniul impozitelor si taxelor locale. Rog a ma ajuta in descifrarea urmatoarei probleme: in cadrul institutiei avem un ... (vezi toată discuția)