Buna ziua.Am o intrebare ,cine imi poate raspunde.cunosc pe cineva care a fost judecat in lipsa si condamnat la 4 ani de inchisoare pentru furt,dar pers respectiva e plecata din tara.Cit timp ramine valida aceasta pedeapsa?Multumesc
Condamnarea ramane "valida" pana la expirarea termenului de prescriptie a executarii pedepsei,conf.art.126 lit b.c.pen,adica 5 ani,plus durata pedepsei(4 ani)=9 ani,de la data ramanerii definitive a hotararii
9 ani ( 5 ani plus durata pedepsei aplicate) de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, in situatia in care nu a intervenit o cauza de intrerupere sau de suspendare a termenului de prescriptie.
Cursul termenului de prescriptie se intrerupe:
-inceperea executarii pedepsei,
-savarsirea din nou a unei infractiuni sau
-sustragerea de la executare dupa inceperea executarii pedepsei caz in care incepe sa curga un nou termen de prescriptie de la data sustragerii.
Am inteles ca si-a angajat un avocat si ca ar fi deschis recurs.deci concluzia ar fi.........nu sunt sanse sa scape curat din toata povestea asta.nu a comis acest furt dar nici nu poate dovedi ca nu este vinovat.