avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Care sunt lucrurile la care te uiti prima data cand ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Care sunt lucrurile la care te uiti prima data cand deschizi un dosar?

Am intalnit pana acum mai multe tipuri de avocati.

Unii care priveau dosarele ca pe carti de drept si le verificau ca atare: "ia sa vedem... cine are dreptate aici... x sau y...".

Altii, aveau un anumit mod de a se raporta la un caz. Uneori, victoria se obtine din amanunte. Care amanunte se cheama ciudat, cum doar aia cu dreptul au putut sa le zica: prescriptie, exceptie de nush ce ..., etc.

Care sunt celelalte lucruri pe care trebuie sa le verifici la un dosar atunci cand nu te uiti la fond (adica la telenovela cu dat, luat si ce au mai facut partile acolo).?

Incep eu, ca tot ziceam mai sus: spre exemplu, poti verifica daca nu cumva obligatia clientului tau e deja prescrisa.

Ce altceva mai poti verifica?

PS
Daca aveti idei sau intrebari, nu e musai sa deschida admin-ul o discutie in forum. Go for it. :)
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 15:39, 30 Aprilie 2008
AVLIL a scris:

Un avocat bun citeste tot, indiferrent de obisnuinta ordinii...

Eu, de exemplu, nu citesc niciun act cu o prioritate fata de celelalte; chiar daca mi-a parvenit un act cu intarziere, nu presupun ca ar fi mai interesant ca celelalte pe care le am. de asemenea, depinde si de act, in sensul ca si actele le citesc tot in ordine cronologica. Chiar daca nu sunt din dosare de instanta.
Eu insa le citesc la fel, caci nu pot sti cat de interesant i s-a parit actul lyui x sau lui y si nici nu pot presupune ca acelasi interes il va avea si pentru mine.
Prefer sa evaluez actele, indiferent de ceea ce crede clientul, partea adversa etc. Sa-mi fac propria parere, neinfluientata.

Da, ai mare dreptate cand spui ca trebuie analizate si actele care nu au fost depuse la dosar sau despre care clientul crede ca nu ar fi utile. E decizia avocatului in final de ce acte se va folosi in cauza.
Daca cunosti dosarul, normal e sa verifici ce acte noi s-au depus.
Daca dosarul ti-e necunoscut trebuie citit de la inceput. Preferabil nu doar o singura data!
Eu insist pe incheierile de sedinta, mai exact ce dispune instanta la fiecare termen. Nu de putine ori am observat ca partile nu s-au conformat dispozitiilor din incheierile de sedinta.
eu verific daca s-a indeplinit procedura de citare( :D )in primul rand , dupa care verific timbrajul......
Ultima modificare: Miercuri, 5 Martie 2008
Darius Bobic, Avocat
~ Conținut șters la cerere ~
Eu sunt de parere ca dosarul trebuie citit o data pentru a avea o idee despre cauza, apoi inca o data pentru a intelege cu adevarat situatia, iar la urma trebuie sa cauti amanuntele despre care se tot vorbeste. De ex. intr-o declaratie din dosar, un martor a spus ca a vazut cum a avut loc accidentul si afirma o anumita situatie, defavorabila clientului meu. Cum de obicei in astfel de cazuri, de accidente auto, majoritatea nu vad "in direct" accidentul, ci intorc capul cand aud un zgomot, in interogatoriu s-a aflat si adevarul. Amanunte ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum iti pregatesti un dosar pentru mers in instanta? Admin Admin Hai sa ne imaginam o situatie in care clientul x apeleaza la avocat ca sa il reprezinte intr-un dosar civil, comercial, etc. Cum se pregateste dosarul pentr ... (vezi toată discuția)
Mostenire antoniostoica antoniostoica BUNA ZIUA, SUNTEM TREI FRATI SI MAMA IN VIATA . AM DEZBATUT SUCCESIUNEA DUPA TATAL DECEDAT PARINTII NOSTRII AVAND UN AP. DE 4 CAM. S-AU STABILIT PARTILE PTR. ... (vezi toată discuția)
Avocati . provincie vs bucuresti Admin Admin Buna, as vrea va intreb. Considerati ca exista diferente intre avocatii din Bucuresti si , sa spun, avocatii din provincie sau din marile orase? Cum vedeti ... (vezi toată discuția)