avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... insolventa PFA
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

insolventa PFA

Buna ziua,
se poate cere direct intrarea unui PFA in procedura simplificata a insolventei respectiv in faliment daca aceasta detine datorii mari la administratia finantelor publice iar PFA-ul este in incetare de plati de mai mult de 30 de zile?
Ma poate ajuta cineva cu un model de astfel de cerere?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 17:25, 12 Noiembrie 2010
Se poate cere doar daca debitele inregistrate sunt de minimum 45.000RON si au o vechime mai mare de 90 de zile.
In conformitate cu prevederile art 1 alin 2 din lege 85/2006 - intra direct in procedura simplificata adica faliment
Daca cererea este facuta de catre debitor nu au are importanta cuantumul creantelor
Cererea trebuie facuta in temeiul art 27 din lege ... si obligatoriu anexati documentele de la art 28
Ultima modificare: Joi, 11 Noiembrie 2010
ContSters20980, utilizator
Debitele sunt mai vechi de 90 de zile dar valoarea lor se ridica la 33.000 lei dar avand in vedere faptul ca insusi debitorul solicita deschiderea procedurii falimentului nu cred ca este necesara valoarea-prag. Aceasta se refera si este obligatorie doar in cazul in care cererea este formulata de catre creditor, nu?
Dar ce se intampla daca nu depun documentele prevazute la art. 28 din legea insolventei deoarece art. 1 alin. 2 lit. d dispune ca debitorii care nu depun respectivele documente in termenul prevazut de lege intra direct in procedura simplificata.
Care ar fi sanctiunea aplicabila pentru lipsa prezentarii documentelor prevazuite la art. 28 si in care articol de lege este statuata.
De asemenea doresc sa va intreb care este sanctiunea pentru faptul ca debitorul nu a adresat tribunalului o astfel de cerere, in termen de maximum 30 de zile de la data aparitiei starii de insolventa, conform art. 27? Firma este in incetare de plati incepand cu septembrie 2010 iar datoriile cele mai vechi datorate la stat dateaza de prin anul 2007.
Debitorul ar avea vreo alta alternativa sa scape de aceste datorii? Precizez ca nu este vorba despre buna vointa de a le plati dar firma niciodata nu a dispus de disponibil banesc decat pentru acoperirea salariilor angajatilor. Fiind vorba despre un PFA va dati seama ca acesta nu are de unde sa aiba profit. Mai mult debitorul, in dovedirea depunerii unei bune diligente si in scopul acoperirii partiale a datoriilor inregistrate la ANAF, administratorul PFA-ului a contractat un credit personal si a achitat o parte din datorii dar avand in vedere faptul ca diferenta de debit principal este generatoare de penalitati si dobanzi, PFA-ul nu a avut posibilitatea reala de a le acoperi integral.
O zi buna va doresc, domnule Stoica Adrian.
Multumesc mult!
nu cred ca este necesara valoarea-prag. Aceasta se refera si este obligatorie doar in cazul in care cererea este formulata de catre creditor, nu?

Am raspun deja - daca cererea este facuta de catre debitor nu are importanta cuantumul creantelor !
Dar ce se intampla daca nu depun documentele prevazute la art. 28 din legea insolventei deoarece art. 1 alin. 2 lit. d dispune ca debitorii care nu depun respectivele documente in termenul prevazut de lege intra direct in procedura simplificata.

- judecatorul nu are cum sa aprecieze starea de insolventa si ca atare nu deschide procedura - respige cererea
- sanctiunea este prevazuta la art 147 din lege 85/2006
Debitorul ar avea vreo alta alternativa sa scape de aceste datorii?

nu
Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2010
Adrian Stoica, Practician in insolventa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura insolventei versus faliment misu76 misu76 Am o creanta ce depaseste 45000 lei.Am incercat pe executare silita,dar toate bunurile sunt cu ipoteca. As vrea ,daca se poate sa ma ajutati cu un sfat si ... (vezi toată discuția)
Procedura simplificata insolventa geo-vem geo-vem Va rog sa-mi spuneti ce inseamna ``procedura simplificata a insolventei``?si care sunt pasii intro asemenea situatie?adica ce se intimpla mai exact? Va ... (vezi toată discuția)
Insolventa/faliment freya_sb freya_sb Buna ziua! Va rog sa imi spuneti care este diferenta(daca exista diferenta) intre procedura simplificata de insolventa si faliment. La firma la care lucrez ... (vezi toată discuția)