avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj tehnic
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj tehnic

sunt muncitor la o companie cu renume mondial din galati si au luat decizia de a da somaj tehnic timp de 15 zile la toti angajatii.as dori sa stiu daca ma pot trimite in somaj tehnicfara ca eu sa fiu de acord.
Cel mai recent răspuns: Simi14 , utilizator 12:28, 10 Noiembrie 2010
Buna ziua,
Da, se poate.
Dar nu va speriati nu este o masura drastica. In plus, aveti si avantaje.
Avantajele angajatorului pe perioada de somaj tehnic
• isi reduce costurile generale intrerupand temporar activitatea firmei;
• ii pastreaza la dispozitia sa pe angajatii valorosi;
• isi micsoreaza sensibil cheltuielile cu salariile si contributiile sociale (poate plati doar 75% din salariile angajatilor si este scutit de la plata contributiilor de asigurari sociale pe o durata de cel mult 90 de zile - conform OUG nr. 4/2010).

Avantajele angajatului pe perioada de somaj tehnic
• isi pastreaza locul de munca (nu este concediat, ci doar are contractul de munca suspendat);
• isi pastreaza calitatea de asigurat (in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate etc.);
• primeste minimum 75% din salariu, adica, uneori, chiar mai mult decat salariu, pentru ca indemnizatia de somaj tehnic este scutita de la plata contributiilor sociale conform OUG 4/2010.

Este mai mult o masura de protectie dar si de reducere a cheltuielilor pt. angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendarea contractului individual de munca gabriela9 gabriela9 Buna dimineata Pe perioada suspendarii contractului de munca se platesc contributiile sociale atat ale angajatorului cat si ale angajatului? Multumesc (vezi toată discuția)
Suspendare cim mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea situatie: Suntem pusi in situatia in care trebuie sa renuntam la cativa dintre angajatii ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic cateldestept cateldestept Care sunt demersurile pentru a trimite personalul in somaj tehnic? (vezi toată discuția)