avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Asistenta juridica
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Asistenta juridica

Buna ziua. Tatal meu are o problema cu legea si risca inchisoarea de la 1 la 5 ani. As dori sa il asist in instanta pentru ca el se exprima mai greu si nu vrea sa mearga la un avocat. Mentionez ca nu am calitatea de avocat, dar sunt absolvent de facultate de drept. Este posibil ? Daca da, ce anume trebuie sa invoc pentru ca instanta sa accepte sa il asist.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:36, 11 Noiembrie 2010
art.68 alin5 Cod proc civ..."asistarea de catre avocat nu este ceruta doctorilor sau licentiatilor in drept cand ei sunt mandatari ]n pricinile sotului sau rudelor pana la al patrulea grad inclusiv" si alin.6 al aceluiasi articol...
Chiar dacă sunteţi absolvent al Facultăţii de Drept, nu îl puteţi reprezenta pe tatăl Dvs. doar în cauze de natură civilă. Însă Dvs. menţionaţi o cauză penală, pentru care nu aveţi decât două variante: cu avocat sau fără.
Daca angajati avocat,vorbiti dvs cu acesta,nu este obligatoriu sa o faca tatal dvs,dar pentru o aparare cat mai buna si pentru a limita consecintele juridice ale faptei,este recomandabila angajarea unui avocat.
Pe de alta parte,oricum ,probabil va trebui sa dea declaratie de inculpat,cand se va exprima singur.
Asistenta juridica acordata in porcesul penal unui inculpat sau invinuit de o persoana care nu a dobandit calitatea de avocat in conditiile Legii 51/1995, modificata si completata prin Legea nr. 255/2004, echivaleaza cu lipsa de aparare a acestuia. (Decizia nr. XXVII/2007, Recurs in Interesul Legii)
Deci nu aveti ce sa faceti.. din pacate! Dispozitiile din C.p.c nu au nicio relevanta in penal.
Oricum, din ce spuneti dvs (pedeapsa de la 1 la 5 ani) domnul o sa aiba avocat din oficiu in mod obligatoriu la judecata. Puteti vorbi cu acesta si sa ii spuneti pt. dvs. de vedere.

Av. Claudiu Sorin Feteanu
Într-adevăr,potrivit art.171 C.p.p, modificat prin Legea nr. 32/1990,,.... Orice parte are dreptul sa fie asistata de aparator in tot cursul procesului penal.Organele judiciare au obligatia sa incunostinteze pe invinuit sau inculpat, inainte de a i se lua prima declaratie, despre dreptul de a fi asistat de un aparator, consemnindu-se aceasta in procesul-verbal de ascultare. In conditiile si in cazurile prevazute de lege, organele judiciare sint obligate sa ia masuri pentru asigurarea asistentei juridice a invinuitului sau inculpatului, daca acesta nu are aparator ales."

Alte discuții în legătură

Aparare de unul singur intr-un proces penal ciurli_si_burli ciurli_si_burli Buna ziua, As dori sa stiu daca se poate cere instantei de judecata incuviintarea ca inculpatul sa se poata apara singur intr-un proces penal pentru care ... (vezi toată discuția)
Ajutor avocat din oficiu ariana03 ariana03 Buna ziua As avea nevoie de ajutorul d-voastra: mi s-a intocmit dosar penal pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice si as dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Proces penal Danut81 Danut81 In proces penal eu find inculpatu (acuzat pentru omor din culpa) pot sa imputernicesc pe sotia sa merga in locul meu daca eu nu pot? Sau poate sa ma apere ... (vezi toată discuția)