avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Proces Penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Proces Penal

In proces penal eu find inculpatu (acuzat pentru omor din culpa) pot sa imputernicesc pe sotia sa merga in locul meu daca eu nu pot? Sau poate sa ma apere persoane civile daca nu am posibilitatea unui avocat?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 03:31, 4 Mai 2010
Invinuitul sau inculpatul poate fi reprezentat in faza de urmarire penala, doar la efectuarea anumitor acte (perchezitii, cercetari la fata locului, autopsii), la celelalte fiind nevoie de prezenta personala a acestuia sau de mandat special (de exemplu, in cazul impacarii), sau in faza judecatii, atat la judecata in prima instanta, cat si in caile de atac.
In cursul judecatii, asistenta juridica este obligatorie in cauzele in care legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii de 5 ani sau mai mare, ori cand instanta apreciaza ca inculpatul nu si-ar putea formula singur apararea.

Ultima modificare: Luni, 3 Mai 2010
Consilier juridic Dana Maxim, Mediator
Uciderea din culpa, cu exceptia cazului prev. de alin. 1 al art. 178 Cod penal, prevede ca sanctiuni inchisoarea de peste 5 ani, situatii in care asistenta juridica a invinuitului/inculpatului este obligatorie in tot cursul procesului penal. Aceasta inseamna ca veti beneficia de asistenta juridica a unui avocat din oficiu, atat in faza de urmarire penala, cat si in faza cercetarii judecatoresti. ;)
Avand deja calitatea de inculpat, (invinuit sunteti in faza de urmarire), aveti obligatia de a va prezenta personal in instanta, unde primul pas este audierea inculpatului de catre instanta.
Audierea se va face obligatoriu in prezenta unui aparator, angajat sau din oficiu, daca pedeapsa maxima pentru infractiunea pentru care ati fost trimis in judecata este de max. 5 ani sau mai mare.
Orice persoana civila, ruda, dusman, prieten, daca nu este avocat sau nu este martor nu are ce cauta in instanta.
Ultima modificare: Luni, 3 Mai 2010
Marcel Mihalache, Avocat
Avand in vedere calitatea de inculpat,aveti obligatia sa va prezentati la termenele dispuse de instanta de judecata
Legislatia in vigoare nu permite apararea inculpatului prin intermediul rudelor/
persoanelor civile,daca acestea nu au calitatea de avocat
In situatia dvs ,urmeaza sa comunicati instantei imposibilitatea asigurarii de aparator,iar instanta va solicita la barou asigurarea de aparator din oficiu
Oricum instanta face adresa la barou pentru a se trimite un avocat din oficiu. Problema se pune daca va incredintati soarta unui avocat platit insuficient de catre stat, avocat care citeste in dimineata procesului dosarul (alaturi de alte 10 dosare)?
Cum spuneau si colegii, sotia nu are ce cauta in sala decat pentru a sigura publicitatea sedintei!

Av. Claudiu Sorin Feteanu

Alte discuții în legătură

Cercetarea penala motanelul motanelul buna ziua in timpul cercetari penale am dreptul la avocat din oficiu? se poate cere schimbarea anchetatorului pentru ca este subiectiv? (vezi toată discuția)
Avocat din oficiu Atonn Atonn Buna ziua, Sunt avocat de putin timp si as dori sa stiu cum se poate deveni avocat din oficiu. Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Intrebare legata de procedura anchetei / cercetarii / urmariii penale dia22 dia22 Buna ziua Care este cursul unei anchete care incepe cu o reclamatie facuta la politie pentru distrugerea unui parbriz de masina al mamei mele, de catre ... (vezi toată discuția)