avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Legalitate incheiere contract - conflict de interese?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Legalitate incheiere contract - conflict de interese?

Sunt functionar public(contabil) angajat la o primarie.In calitate de Pfa domeniu de activitate "Activitati de consultanta in tehnologia informatiei" este legal sa inchei un contract de prestari servicii cu primaria la care lucrez?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 08:47, 13 Noiembrie 2010
Ca si contabil nu cred.
O.U.G. 44/2008
Art. 17. - (1) PFA nu poate angaja cu contract de muncă terţe persoane pentru desfăşurarea activităţii pentru care a fost autorizată şi nici nu va fi considerată un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează potrivit art. 16, chiar dacă colaborarea este exclusivă.
(2) Cu toate acestea, o persoană poate cumula calitatea de persoană fizică autorizată cu cea de salariat al unei terţe persoane care funcţionează atât în acelaşi domeniu, cât şi într-un alt domeniu de activitate economică decât cel pentru care PFA este autorizată.
legea 161 /2003 cred ca este aplicabila :
SECŢIUNEA a 5-a
Incompatibilitati privind functionarii publici

Art. 94. - (1) Calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica decat cea in care a fost numit, precum si cu functiile de demnitate publica.
(2) Functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmeaza:
c) in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, in cadrul unei asociatii familiale sau ca persoana fizica autorizata;

Din acest text reiese ca daca o persoana este functionar public nu poate infiinta o pfa . Cu atat mai mult sa presteze activitate pentru institutia unde este functionar prin intermediul acelei pfa.

___
later edit :sper ca textul postat sa fie actual ; din cate imi amintesc aceasta lege este recent modificata
Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
Fat frumos, 121sea isi pune problema de legalitate / moralitate probabil in ceea ce priveste conflictul de interese.
Ar mai fi inca o chestie, consultanta IT oferita de catre un contabil, ca si cum eu ca programator ma apuc sa dau consultanta in afaceri / contabilitate. E drept ca daca ai un curs micut de utilizarea calculatorului cei de la registrul comertului sunt in stare sa iti dea PFA cu domeniu de activitate IT.
121sea - care e problema mai exact:
1. PFA-ul in IT nu exista trebuie creat?
2. Posibil conflict de interese (tu centrezi ca PFA tu dai cu capul din primarie)?
Nu exista stare de incompatibilitate, dar cred ca utilizatorul stie acest lucru. :)

Potrivit art. 94, alin. (2) din Legea nr. 161/2003, functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmeaza:
a) in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice;
b) in cadrul cabinetului demnitarului, cu exceptia cazului in care functionarul public este suspendat din functia publica, in conditiile legii, pe durata numirii sale;
c) in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ din sectorul public
(prevedere modificata prin art. 51 din Legea nr. 330/2009);
d) in calitate de membru al unui grup de interes economic.

Prin exceptie de la regimul incompatibilitatilor, art. 96 alin. (1) din acelasi act normativ, asa cum a fost modificat prin art. 52 din Legea nr. 330/2009, stipuleaza ca "functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului".

In schimb, poate exista conflict de interese, in functie de ceea ce faceti concret in primarie si de ceea ce presupune incheierea acestui contract. Parerea mea este ca puteti sa incheiati contractul, insa pot deveni oricand incidente prevederile art. 79, alin. (1), lit. a) sau lit. c) din Legea nr. 161/2003. Daca se iveste o situatie in care constatati ca sunteti in conflict de interese, procedati potrivit art. 79, alin. (2) din acelasi act normativ.

Art. 79
(1) Functionarul public este in conflict de interese daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) este chemat sa rezolve cereri, sa ia decizii sau sa participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice si juridice cu care are relatii cu caracter patrimonial;
b) participa in cadrul aceleiasi comisii, constituite conform legii, cu functionari publici care au calitatea de sot sau ruda de gradul I;
c) interesele sale patrimoniale, ale sotului sau rudelor sale de gradul I pot influenta deciziile pe care trebuie sa le ia in exercitarea functiei publice.
(2) In cazul existentei unui conflict de interese, functionarul public este obligat sa se abtina de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii si sa-l informeze de indata pe seful ierarhic caruia ii este subordonat direct. Acesta este obligat sa ia masurile care se impun pentru exercitarea cu impartialitate a functiei publice, in termen de cel mult 3 zile de la data luarii la cunostinta.

Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Noiembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Temei legal conflict de interese, incompatibilități între o persoană cu funcție publică și o societate comercială gmonka gmonka Bună ziua, Aș dori să mă interesez care este temeiul legal pentru conflictul de interese, respectiv incompatibilități între o persoană cu funcție ... (vezi toată discuția)
Calitatea de funcþionar public este incompatibilã? louis philippe louis philippe Funcţia de preşedinte al unei asociaţii de proprietari renumerată lunar este incompatibilă sau compatibilă cu functia de consilier la D.J.T.L.(taxe ... (vezi toată discuția)
Functionarul public-contabil ang10 ang10 Buna ziua, In cazul in care lucrez la o primarie la departamentul de contabilitate, pot sa tin particular contabilitatea la o firma, doar cu contract de 2 ... (vezi toată discuția)