avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea pentru motive ce nu tin de persoana ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea pentru motive ce nu tin de persoana salariatului

Buna ziua,
In urma cu cateva zile seful meu m-a anuntat ca trebuie sa reduca bugetul si implict sa ma concedieze. M-a anuntat ca voi primi ultimul salariu pentru luna curenta si m-a sfatuit sa imi iau concediu pana la sfarsitul lunii din zilele libere pe care le mai am (dupa socotelile lui, 10)
Intrebarile mele sunt:
1) Preavizul nu trebuie sa fie de 3 saptamani in acest caz?
2) Ma poate obliga sa intru in concediu? As prefera sa lucrez si in cele doua saptamani ramase si sa primesc o compensatie pentru zilele libere ramase (jumatate de salariu). Este aceasta situatie reglementata legal (este obligat de lege sa-mi plateasca zilele libere neluate)?
3) Daca in contractul colectiv de munca nu sunt specificate compensatii in cazul unei astfel de concedieri, nu sunt indreptatita la nici un fel de compensatie?

Va multumesc pentru timpul acordat si sper ca va reusi cineva sa ma "lumineze" :">
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:07, 24 Februarie 2008
PReavizul in cazul concedierii este de 20 de zile lucratoare. In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Salariaţii aflaţi în această situaţie beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Compensarea in bani a concediului de odihna se face numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

CCMN se aplica tuturor salariatilor din tara.
chiar daca in CCM la nivel de unitate nu este prevazut acordarea de salarii compensatorii, potrivit CCM la nivel national se acorda un salariu compensatoriul cel putin. Prevederile CCM la nivel de unitate trebuie sa contine clauze cel putin egale cu cele prevazute in CCM la nivel national. La noi la ITM nici nu parafeaza CCM-urile care nu se incadreaza in aceasta regula. Le puricesc fiecare articol...
Va multumesc frumos pentru lamuriri! Sper sa reusesc sa ma inteleg cu fostul sef :(
De fapt , toate ITM-urile controleaza la sange clauzele CCM-urilor ca sa nu apar surprize ;)

Daca nu va intelegeti, puteti sa depuneti si o sesizare in acest sens la ITM.


abia asteapta sesizari de genul asta :) vin iti fac un proces verbal in care scriu ca nu s-au respectat conditii cu privire la concediere, nu s-a respectat ordinea concedierii asa cum se prevede in CCM (mare atentie la acest aspect), si apoi cand se ajunge in instanta angajatul va avea castig de cauza existand si aceste "fituici ITM-iste :D". Asadar foarte foarte bine gandite aceste concedieri si facute toate documentele necesare indifirent ca sunt motive economico-finanaciare, retehnologizari, externalizarea unor servicii la firme terte, etc.

Alte discuții în legătură

In cazul concedierii angajatorul are obligatia acordarii minim a unui salariu compensatoriu? vali7111 vali7111 Buna ziua.In cazul concedierii angajatorul are obligatia acordarii minim a unui salariu compensatoriu? Intrebarile sunt: 1. Conform carei legi are aceasta ... (vezi toată discuția)
Salarile compensatorii conform art.78 alin.1 grosselisabe_SB grosselisabe_SB am lucrat in perioada 01.09.2008-14.11.2009la unitatea de trasport local din sibiu.din cauza desfintarii troleibuzelor ne-a dat preavizul,dar in loc sa ne dea ... (vezi toată discuția)
Urgent!!! plata compensatie in cazul unei concedieri individuale si in caz de insolventa ContSters60282 ContSters60282 Buna ziua Am 2 intrebari la care nu gasesc raspuns exact si anume: 1. Angajatorul este obligat sa ofere plati compensatorii in cazul desfiintarii unui post ... (vezi toată discuția)