avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... URGENT!!! plata compensatie in cazul unei concedieri ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

URGENT!!! plata compensatie in cazul unei concedieri INDIVIDUALE si in caz de INSOLVENTA

Buna ziua

Am 2 intrebari la care nu gasesc raspuns exact si anume:
1. Angajatorul este obligat sa ofere plati compensatorii in cazul desfiintarii unui post din motive economice (concediere individuala si nu concediere colectiva)?
2. Angajatorul este obligat sa ofere plati compensatorii in cazul concedierilor individuale, daca societatea este in procedura de insolventa, de reorganizare judiciara?
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
ContSters60282, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:49, 23 Februarie 2010
1. CCMUNN pe anii 2007-2010 spune:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

2. Deci nu se face deosebirea intre concedierea colectiva si cea individuala si nici intre unitatile in dizolvare si celelalte unitati. Aceasta deosebire o poate face CCM la nivel de unitate sau de ramura dar nu sub prevederea din CCMUNN.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Pot primi indemnizatie de somaj?(1) Tinaya Tinaya Lucrez la o firma de aproape 2 ani de zile,iar in decursul zilei de ieri am avut frumoasa surpriza sa fim anuntati ca firma se va inchide din motive ... (vezi toată discuția)
In cazul concedierii angajatorul are obligatia acordarii minim a unui salariu compensatoriu? vali7111 vali7111 Buna ziua.In cazul concedierii angajatorul are obligatia acordarii minim a unui salariu compensatoriu? Intrebarile sunt: 1. Conform carei legi are aceasta ... (vezi toată discuția)