avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna ziua. In cazul in care exista un minor rezultat in timpul casatoriei putem divorta de comun acord la un notar sau la ofiterul starii civile?
Cel mai recent răspuns: ContSters166582 , utilizator 11:26, 16 Noiembrie 2010
Nu.
Se poate divorta prin acord numai in conditiile in care a trecut cel putin un an de la casatorie si nu sunt copii minori.
Nu, numai la instanta.
Insa la instanta veti putea divorta tot prin acord potrivit noilor reglementari prevazute de legea 202/2010 care va intra in vigoare in 26 noiembrie.
Articolul 38 se modifică şi va avea următorul cuprins:
,,Art. 38. - Divorţul prin acordul soţilor poate fi pronunţat decătre instanţa judecătorească indiferent de durata căsătoriei şi indiferent dacă există sau nu copii minori rezultaţi din căsătorie.
Divorţul prin acordul soţilor nu poate fi admis dacă unul dintre soţi este pus sub interdicţie.Instanţa este obligată să verifice existenţa consimţământului liber şi neviciat al fiecărui soţ.
La soluţionarea cererilor accesorii divorţului, referitoare la încredinţarea copiilor minori, obligaţia de întreţinere şi folosirea locuinţei, instanţa va ţine seama şi de interesele minorilor."
Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia prevederilor privind divorţul pe cale administrativă şi pe cale notarială, care intră în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.
Deci dispozitiile cu privire la divortul la instanta vor intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii -adica 26 noiembrie.:rtfm:
Ultima modificare: Marți, 16 Noiembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Nu, daca aveti copii minori nu puteti divorta la notar (dupa legea care intra in vigoare in ianuarie 2011), dar puteti divorta la judecatorie, unde se ia act de acordul sotilor si instanta ramane sa judece doar capatul de cerere referitor la incredintarea minorilor si stabilirea pensiei de intretinere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort daci74 daci74 Ma intereseaza ce formalitati trebuie sa indeplinesc si ce taxe trebuie sa achit pentru a inainta divortul. Mentionez ca suntem casatoriti de 15 ani, avem doi ... (vezi toată discuția)
Divort lidicut lidicut Can va intra in vigoare noua lege a divortului,lege dupa cre se poate legaliza desfacerea casatoriei la notar sau la ofiterul starii civile care a oficiat ... (vezi toată discuția)
Divort ContSters81546 ContSters81546 care sunt conditiile actuale in care se poate inainta un divort? stiu ca se propusese ceva legat de divorturi la starea civila, mai este valabil? dupa cat ... (vezi toată discuția)