avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura notariala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura notariala

Buna seara. As dori sa stiu daca este valabila si legala o procura notariala prin care o persoana este imputernicita sa vanda un imobil inclusiv sie insasi. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Maria_79 , utilizator 15:58, 22 Decembrie 2010
Si eu ma raliez opiniei potrivit careia o astfel de procura nu ar fi valabila si totusi de curand am intrat in posesia unei astfel de procuri, in care un individ era imputernicit sa vanda oricui, inclusiv lui insusi, un apartament. Mie mi s-a parut cam dubioasa procura respectiva, si nu inteleg cum ar putea un birou notarial sa redacteze o procura asa....
Asta nu e nimic...am vazut o declaratie( care ar trebui sa fie pe proprie raspundere) data in fata notarului de un imputernicit ca mandantul indeplineste conditiile legale sa aiba calitatea de asociat si administrator intr-o societate comeciala.
Art.67 din regulamentul de aplicare a legii 36/1995 privind activitatea notariala precizeaza ca " in cazul în care se autentifică procuri pentru încheierea unor acte de vânzare-cumpărare, iar cumpărătorul sau soţul acestuia are el însuşi calitatea de mandatar al vânzătorului, notarul public va pretinde părţilor să înscrie în cuprinsul procurii toate clauzele contractului, inclusiv preţul". Nu mi se pare nimic ilegal intr-o astfel de procura. Prin precizarea pretului se elimina contrarietatea de interese ce ar putea aparea.
Am vazut de curand un act de vanzare cumparare a unui teren cumparat de catre o familie ( sot si sotie ) in care la vanzator era trecut propietarul terenului prin mandatar care mandatar era chiar femeia care il cumpara. Deci aceeasi situatie in care unul din cumparatori are calitatea de mandatar . In baza acestui act de vanzare cumparare cei doi soti au vandut mai departe terenul in calitate de copropietari. Acum intrebarea este cum se poate obtine o copie de pe procura data de propietarul initial ? Este obligat notarul care a emis procura sa prezinte copia acesteia propietarului actual ? Multumesc !
Poate elibera copie dupa procura doar partilor pe baza actului de identitate - deci doar mandatarului si mandantului (sau eventual succesorilor lor). In acest caz proprietarul actual nu poate primi o copie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre imputerniciri Mari P Mari P Buna ziua,as vrea sa stiu si eu daca se poate prelungi valabilitatea unei imputerniciri notariale daca mandatarul nu mai este in tara.Vreau sa vand o ... (vezi toată discuția)
Valabilitate procura pentru vanzare? alexberi alexberi Pentru o Procura de Vanzare, exista o limitare a dreptului de valabilitate? Procura este inregistrata la notar si prin ea Vanzatorul mandateaza o persoana ... (vezi toată discuția)
Procura vanzare siesi Lisimah Lisimah Este legala o asemenea procura in care imputernicitul poate vinde siesi imobilul care face obiectul procurii?Dupa opinia unor notari nu se poate,fiind conflict ... (vezi toată discuția)