avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Valabilitate procura pentru Vanzare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Valabilitate procura pentru Vanzare?

Pentru o Procura de Vanzare, exista o limitare a dreptului de valabilitate?

Procura este inregistrata la notar si prin ea Vanzatorul mandateaza o persoana pentru a-l reprezenta unui teren agricol aflat in proprietate. Procura specifica:
"Mandatarul meu va face oriunde va fi necesar dovada calitatii mele de proprietar. Manadatarul meu ma va reprezenta la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara" in vederea obtinerii documentatiei cadastrale si a intabularii terenului, la Directia de Impozite si Taxe Locale pentru a depune actele necesare, in vederea inregistrarii in evidentele fiscale a terenului si a obtinerii certificatului de atestare fiscala necesar pentru intabulare. Pentru aducerea la indeplinire aprezentului mandat, mandatarul meu va indeplini orice formalitate va fi necesara, la orice autoritate competenta, se va prezenta la Biroul Notarului Public ales in vederea perfectarii Contractului de Vanzare-Cumparare, va semna cererea pentru extrasul de carte funciara, va semna in numele meu si pentru mine oriunde va fi necesar, in limitele prezentului mandat, semnatura sa fiindu-mi opozabila".
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 10:00, 29 Iulie 2011
Procura este valabila pana la indeplinirea mandatului sau pana la revocarea ei de catre mandant sau la decesul mandantului. In acest caz la perfectarea actului de vanzare cumparare se va verifica daca procura mai este valabila sau nu la registrul national de procuri tinut de UNNPR. Notarul care a autentificat o este obligat sa o inregistreze in acest registru national .
Din ce an dateaza procura?
avvalentina a scris:

Din ce an dateaza procura?


Procura nu are o data consemnata pe ea, are doar o stampila notariala. De asemeni pentru mandatant se specifica doar numele si domiciliul - adica comuna X, de unde este terenul.
Persoana mandatata indeplineste urmatoarele:
1. are Procura de Vanzare, in care se specifica terenul in spurafata de 2500 mp, conform Titlului de Proprietate nr ZZZZ/27.12.1994. Terenul este dobandit conform Legii 18/1991.
2. Este in acelasi timp proprietarul firmei care apare ca promitent cumparator in atecontractul din 21.02.2007. La intocmirea antecontractului cumparatorul a platit pretul integral de 1250 RON, achitati in fata notarului. In antecontract se specifica ca partile contractante se obliga sa incheie contractul de Vanzare-Cumparare pana la 21.02.1008.
3. Firma promitent cumparatoare a dat terenul in arenda, pe baza procurii primite de la promitentul vanzator primind rol fiscal pentru teren de la primaria locala.
4. Persoana mandatata pretinde ca nu i s-a revocat procura, pentru ca altfel ar fi fost notificat de catre notar - asta e greu de verificat, nu cred ca notarul mi-ar spune mie ca si potential cumparator al antecontractului, prin cesiune, daca procura a fost sau nu revocata.

Nu stiu exact ce as putea si ar trebui sa verific inainte de cumparare.
Notarul este obligat sa verifice procura la vanzare. Daca e inainte de 2007 cand nu exista acel registru de procuri la nivel national, o va verifica la notarul care a intocmit o. Acesta are in arhiva un exemplar iar cel care a revocat o , daca a revocat o a facut o printr o declaratie de revocare autentica tot la un notar care a avut obligatia de a l instiinta pe notarul care a autentificat anterior procura. Acesta face nentiune pe actul sau din arhiva.

Iar procura pe care o aveti tb sa aiba data si nr altfel este actul nul. Orice act notarial tb sa aiba nr, data Luna ziua an, semnatura partii semnatura si sigiliul notarului.
mirela741 a scris:

Iar procura pe care o aveti tb sa aiba data si nr altfel este actul nul. Orice act notarial tb sa aiba nr, data Luna ziua an, semnatura partii semnatura si sigiliul notarului.


Procura are doar semnatura mandatant si stampila seaca a notarului. La inceputul paginii scrie "S-a cerut autentificarea urmatorului inscris".

Alte discuții în legătură

Bună ziua! am încheiat o promisiune de vânzare pentru un teren ... matrix73 matrix73 Bună ziua! Am încheiat o promisiune de vânzare pentru un teren în anul 2014 în calitate de mandatar al vânzătorului, având procură specială de ... (vezi toată discuția)
Procura de vanzare ContSters172999 ContSters172999 Nu stiu daca am gresit sectiunea; imi cer scuze daca este asa. Va rog sa ma ajutati cat se poate de urgent cu o opinie... Am rugamintea sa ma ajutati sa ... (vezi toată discuția)
Probleme procura, antecontract dragonel dragonel Va rog , cateva opinii la urm. speta::frantic: Anecontract v- c teren agricol din 2007;ultim termen( prelungit)de executare dec. 2009, cand mi s-a dat ... (vezi toată discuția)