avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura notariala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura notariala

Buna seara. As dori sa stiu daca este valabila si legala o procura notariala prin care o persoana este imputernicita sa vanda un imobil inclusiv sie insasi. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Maria_79 , utilizator 15:58, 22 Decembrie 2010
Art. 1308 Cod Civil:
Sub pedeapsa de nulitate, nu se pot face adjudecatari nici direct, nici prin persoane interpuse :
1. tutorii, ai averii celor de sub a lor tutela;
2. mandatarii, ai averii ce sunt insarcinati sa vânza;
3. administratorii, ai averii comunelor sau stabilimentelor incredintate ingrijirii lor;
4. oficiantii publici, ai averilor statului ale caror vânzari se fac printr-insii.
Se poate, dar in procura de vanzare trebuie trecute toate clauzele contractului, inclusiv pretul.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Noiembrie 2010
Maria_79, utilizator
Buna ziua !
Pentu yvk.
Ceea ce ne citati dumneavoastra subliniat , nu are nici o legatura cu situatia prezentata, aceasta deoarece prin "mandatari, ai averii ce sunt insarcinati sa vânza" se inteleg persoanele insarcinate cu vanzarea bunurilor ce le au in custodie sau sub sechestru ( spre exemplu) si care detin un mandat legal in acest sens, intr- o vanzare la licitatie in procedura executarii silite.
Asa cum a spus si Maria_79, mandatarul poate sa-si vinda sine insusi NUMAI daca in procura este prevazut pretul vinzarii. Doar astfel nu mai exista contrarietate de interese intre el ca reprezentant al vinzatorului, ce trebuie sa obtina un pret cit mai bun si el, ca si cumparator, care vrea sa plateasca un pret cit mai mic.
Procura ar trebui sa sune ceva de genul: ...il impternices pe...sa vinda cui va crede de cuviinta chiar si siesi, la pretul de ..lei ..proprietatea mea..
este adevarat ca in comercial am intalnit si eu asemenea situatii, dar uitam un lucru: suntem in preyenta unui act autentic (care se presupune ca are o mare importanta) cumparatorul cui i-ar plati ? lui?

Sunt si acte in comercial care se intocmesc in forma autentica: majorare capital social cu un imobil, actele modificatoare ale societatilor in nume colectiv, grup de interes economic samd.
Subscriu la cele relatate de colegul nostru c.j. Zaharia Marius.

Alte discuții în legătură

Despre imputerniciri Mari P Mari P Buna ziua,as vrea sa stiu si eu daca se poate prelungi valabilitatea unei imputerniciri notariale daca mandatarul nu mai este in tara.Vreau sa vand o ... (vezi toată discuția)
Valabilitate procura pentru vanzare? alexberi alexberi Pentru o Procura de Vanzare, exista o limitare a dreptului de valabilitate? Procura este inregistrata la notar si prin ea Vanzatorul mandateaza o persoana ... (vezi toată discuția)
Procura vanzare siesi Lisimah Lisimah Este legala o asemenea procura in care imputernicitul poate vinde siesi imobilul care face obiectul procurii?Dupa opinia unor notari nu se poate,fiind conflict ... (vezi toată discuția)