avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre succesiune

Speta:
Persoana I a decedat de curand.
I a lasat in urma sotia si 5 copii.
I a detinut un apartament impreuna cu sotia.
Tatal lui I a decedat in urma cu 1 an, mama traieste.
Parintii lui I au detinut impreuna un apartament a carui succesiune a fost dezbatuta dupa decesul tatalui de I impreuna cu mama si fratele sau.

Din cate inteleg 1/2 din apartamentul lui I apartine sotiei, masa succesorala este compusa din 1/2 din apartamentul detinut de I impreuna cu sotia la care se adauga un procent din apartamentul parintilor lui I.
Nu exista testamente sau donatii.

As vrea sa stiu ce cote revin fiecaruia din cei 5 copii ai lui I din ambele proprietati.
De asemena in calitate de mostenitori ce ar trebui sa faca copiii in cazul in care - din diverse motive - unul sau mai multi dintre ei nu doresc dezbaterea succesiunii.
Ce se intampla daca trec cele 6 luni in care pot accepta mostenirea?
Cel mai recent răspuns: Ana Mocanu , utilizator 09:50, 18 Noiembrie 2010
Fac calculul in procente, ca sa fie mai usor.
Dupa decesul tatalui lui I, apartamentul se va imparti astfel: sotia (mama lui I) 50% (partea dansei) + 12.5% (mostenire ca sot supravietuitor), in total 62.5%, iar copiii 37.5% (adica I - 18.75% si fratele lui I - 18.75%).
Dupa decesul lui I, sotia si copiii vor detine astfel: sotia lui I - 62.5% din apartament + 4.6875% din apartamentul parintilot lui I, iar copiii (cei 5 impreuna) 37.5% din apartament + 14.0625% din apartamentul parintilor lui I. Rezulta ca fiecare dintre cei 5 copii va mosteni cate 7.5% din apartament + 2.8125% din apartamentul parintilor lui I.
Va multumesc pentru raspuns!

Mai vin insa cu o intrebare.
Certificatul de mostenitor al lui I dupa succesiunea facuta pentrul apartamentul parintilor nu este in posesia noastra. Cum putem face declaratia de acceptare a mostenirii in acest caz??
In aceasta situatie aveti urmatoarele variante:
- Daca stiti unde este certificatul de mostenitor si il puteti lua, il luati.
- Daca succesiunea s-a facut la un notar, pentru obtinerea certificatului de mostenitor in original trebuie sa mergeti la notarul care a eliberat certificatul de mostenitor pentru un duplicat.
- Puteti merge la camera notarilor din localitatea unde s-a facut succesiunea, ei au un registru cu un exemplar original anexat pentru pastrare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota succesiune, mama si doi copii nenea_LomLom nenea_LomLom Situatia este in felul urmator: dorim sa facem pe cale amiabila, la notar, succesiunea dupa tatal meu. La masa succesorala suntem cei doi fii ai lui si sotia ... (vezi toată discuția)
Rentă viagera ContSters452138 ContSters452138 Am dat jumătate din casă soției mele și apoi ne-am dat în întreținerea unuia dintre copii. Menționez faptul că fiecare dintre noi are câte un copil ... (vezi toată discuția)
Drept la apartament IKALIKA IKALIKA Tatal meu a avut un apartament cumparat de el. A cunoscut o femeie si a vandut apartamentul. Impreuna cu aceasta au cumparat un alt apartament . Pe contractul ... (vezi toată discuția)