avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Recalculare taxe vamale
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Recalculare taxe vamale

Am primit in cursul zilei de azi procese verbale de recalculare taxe vamale referitoare la importurile facute in 2005 si 2006. Se invoca faptul ca pe facturile cu care a fost importata marfa aveau trecute pe ele "Declaratia de Origine UE" iar aceasta nu a fost recunoscuta de autoritatea vamala din Germania (tara exportatoare) si aceste date au fost transmise in Romania iar noua ca si importatori ni se imput taxe, comisioane si TVA recalculat la articolele respective plus penalizari (majorari intarziere) pentru aceste sume neachitate din 2005-2008.
Furnizorii din Germania ne-au confirmat azi faptul ca au avut control si au existat anumite Declaratii de Origine pe care vamesii nemti nu le-au luat in considerare desi ei aveau la randul lor Declaratii de Origine de la furnizorii lor. (Un caz idiot: ulei aromat fabricat in Germania care avea in componenta o substanta in procent foarte mic provenienta Asia. Din acest motiv nu au recunoscut Declaratia de origine desi Furnizorul este Fabricant cu sediul in Germania).
Noi, ca si importatori, nu am stiut nimic de aceste probleme, am primit marfa cu Facturi pe care era trecuta Declaratia de Origine si am platit Tva-ul aferent marfii in momentul importului.
Intrebarea mea este: putem contesta aceste sume recalculate sau macar majorarile care efectiv dubleza suma taxelor?
Cel mai recent răspuns: Elena TOCU , Avocat 14:58, 25 Februarie 2008
Sfatul meu este sa faceti contestatie si sa puneti la dispozitie toate documentele pe care le aveti.Daca primiti o decizie prin care va respinge contestatia, mergeti in instanta.
Probabil asa vom face.
Avand in vedere ca depunerea contestatiei se face la biroul vamal sigur se respinge. Azi voi discuta cu un avocat deoarece nu cunosc legislatia deloc privind taxele vamale.
Firma nu are si nu a avut datorii la stat, daca stiam ca trebuie sa achitam aceste taxe le achitam la momentul importului sau in momentul aflarii despre ele insa majorarile nu mi se par justificate.

In conformitate cu reglementarile vamale in vigoare, precum si codul de procedura fiscala, vama are voie sa verifice prin sondaj originea marfurilor. Daca exportatorul si-a asumat responsabilitatea, ca acele marfuri probabil nu au suferit o transformare substantiala, astfel incat sa schimbe originea, atunci este direct raspunzator.
Depuneti contestatie dar imi pare rau sa va spun ca nu sunt sanse de castig (doar timp pierdut), intrucat vama Romana a colaborat deja cu vama din Germania, cam astea sunt regulile privind controalele ulterioare in ceea ce priveste originea.

Parerea mea este sa va indreptati impotriva partenerului extern, acesta nu a respectat clauzele contractuale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva extracomunitar stegeran stegeran Buna ziua. Am o problema si cautand pe forum nu m-am lamurit. Firma din Romania platitoare de TVA realizeaza un prototip pentru un produs pentru un client din ... (vezi toată discuția)
Taxe vamale pentru importul de motociclete Vreau sa-mi aduc o motocicleta sh si nu stui care sunt taxele vamale accize etc. Stie careva une pot gasi toate lucrurile astea? (vezi toată discuția)
Decont tva mihaela.aivanese mihaela.aivanese Dragii mei,va rog sa ma ajutati cu sfaturi! Vreau sa fac din SUA un import de 17000$. Cum e mai bine:pe pf sau pe srl? Vreau sa aduc bunurile importate ... (vezi toată discuția)