avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA extracomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA extracomunitar

Buna ziua. Am o problema si cautand pe forum nu m-am lamurit. Firma din Romania platitoare de TVA realizeaza un prototip pentru un produs pentru un client din SUA. Factura se emite cu TVA sau nu? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Elena TOCU , Avocat 11:33, 14 Mai 2009
stegeran a scris:

Buna ziua. Am o problema si cautand pe forum nu m-am lamurit. Firma din Romania platitoare de TVA realizeaza un prototip pentru un produs pentru un client din SUA. Factura se emite cu TVA sau nu? MultumescUlterior ce se intmpla cu aceste prototipuri, le trimiteti in SUA, sau....
Operatiunile de export sunt scutite cu drept de deducere a T.V.A., dar pentru justificarea incadrarii corecte in aceasta categorie de operatiuni, furnizorul din Romania are obligatia sa prezinte organelor de inspectie fiscala urmatoarele documente:

1. factura completata cu toate elementele necesare identificarii operatiunii;

2. unul dintre urmatoarele documente vamale: declaratia vamala de export sau documentul de insotire la export (EAD). In lipsa unuia din cele doua documente este suficienta confirmarea electronica a biroului vamal prin care se recunoaste parasirea teritoriului comunitar;

3. documentul de transport prin care se face dovada ca bunurile parasesc teritoriul comunitar. In functie de conditia de livrare din contractul de export, organul de inspectie fiscala trebuie sa se multumeasca cu documentul de transport in original in situatia in care obligatia de transport revine furnizorului roman sau in fotocopie, daca obligatia de transport revine cumparatorului dintr-un stat tert.

4. orice alt document care atesta realizarea efectiva a exportului, cum ar fi: comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentele de asigurare.

Documentele enumerate sunt reglementate prin O.M.F.P. nr. 2222 din 22 decembrie 2006, modificat ulterior prin O.M.E.F. nr. 1503 din 5 octombrie 2007 si O.M.E.F. nr. 2421 din 18 decembrie 2007.


Ultima modificare: Joi, 18 Decembrie 2008
ContSters42967, utilizator
Un singur prototip se trimite la clientul din SUA. Vreau sa-l trimit printr-o firma de curierat rapid. Acestia se vor ocupa de documentele vamale sau aste trebuie sa fac eu. Si pana la urma factura o emit cu TVA sau nu? La ce rand din delaratia 300 trebuie sa pun aceasta factura? Multumesc. Sper sa ma lamuriti pentru ca e prima data cand firma face export extracomunitar si nu stiu ce am de facut.
stegeran a scris:

Un singur prototip se trimite la clientul din SUA. Vreau sa-l trimit printr-o firma de curierat rapid. Acestia se vor ocupa de documentele vamale sau aste trebuie sa fac eu. Si pana la urma factura o emit cu TVA sau nu? La ce rand din delaratia 300 trebuie sa pun aceasta factura? Multumesc. Sper sa ma lamuriti pentru ca e prima data cand firma face export extracomunitar si nu stiu ce am de facut.

Scutiri pentru exportul de bunuri
1. Livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau
Sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata, in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau. Prin persoana care expediaza sau transporta bunuri in afara Comunitatii in contul furnizorului se intelege orice persoana care face transportul cu mijloace proprii sau inchiriate.
Scutirea se aplica numai in situatia in care, potrivit prevederilor contractuale dintre furnizor si cumparator, transportul bunurilor in afara Comunitatii este in sarcina furnizorului, care poate face transportul cu mijloace proprii sau poate apela la un transportator sau la o casa de expeditie. In sens larg, notiunea de contract reprezinta orice comanda urmata de executarea ei.
De asemenea, este considerata casa de expeditii orice persoana impozabila care actioneaza in nume propriu, contractand servicii de transport cu un transportator, pe care apoi le refactureaza beneficiarului transportului. Serviciile casei de expeditie sunt servicii de transport.
Scutirea de TVA se justifica de catre exportator cu urmatoarele documente:
· factura care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal sau, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export;
· declaratia vamala de export care sa cuprinda numele exportatorului bunurilor si care sa fie certificata de biroul vamal de iesire din spatiul comunitar si/sau, dupa caz, sa fie certificat liberul de vama acordat de autoritatea vamala;
· documentul de transport care atesta ca bunurile parasesc Comunitatea si, dupa caz, orice alt document care atesta realizarea efectiva a exportului, cum ar fi: comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentele de asigurare.
2) Livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau
Sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata livrarile de bunuri expediate in afara Comunitatii de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau. Astfel de livrari au loc in cadrul unor contracte precum cele in care conditia de livrare este ex works conform normelor INCOTERMS. Scutirea se aplica numai in situatia in care, potrivit prevederilor contractuale dintre furnizor si cumparator, transportul bunurilor in afara Comunitatii este in sarcina cumparatorului, care poate face transportul cu mijloace proprii sau poate apela la un transportator sau la o casa de expeditie.
Scutirea de TVA se justifica de catre exportator cu urmatoarele documente:
· factura care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, sau daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export;
· declaratia vamala de export, care sa cuprinda numele exportatorului bunurilor si care sa fie certificata de biroul vamal de iesire din spatiul Comunitar si/sau, dupa caz, sa fie certificat liberul de vama acordat de autoritatea vamala;
· documentul de transport care atesta ca bunurile parasesc Comunitatea si, dupa caz, orice alt document care atesta realizarea efectiva a exportului, cum ar fi: comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentele de asigurare.

Factura se emite fara TVA.
In decontul 300 completati randul 3

Alte discuții în legătură

Facturare client ue,livrare tara non-ue tommy22 tommy22 buna seara, Avem o livrare de bunuri in Norvegia,facturarea se face catre o tara membra UE. in acest caz, factura se declara in 390 si in intrastat? ... (vezi toată discuția)
Tva exista la export?? mihavasile mihavasile Buna ziua, Vreau sa export carne in tarile din afara spatiului UE.Vama si firma de shipping nu mi iau TVA spunand ca operatiunile de export sunt scutite de ... (vezi toată discuția)
Tva Deliamustata Deliamustata Am urmatoarea speta: O livrare de bunuri unei firme din Cehia platitoare de TVA dar destinatarul final este o firma din Egipt ( firma din Cehia plateste marfa ... (vezi toată discuția)