avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... diurna angajatilor din privat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

diurna angajatilor din privat

Buna ziua,
am si eu o intrebare, poate ma poate lamuri cineva, intrucat eu singura nu am fost in stare: lucrez la o firma (sediul: Bucuresti,Universitate) subsidiara a grupului de strain de care apartine, si, binetels din luna mai pana in prezent(cu posibilitate de prelungire a contractului intre cele doua fime) eu si alti colegi lucram ca delegati la sediul altei firme ca suplinire personal, undeva in zona Aviatiei. Intrebarea mea este : am dreptul la diurna? Mentionez ca avem contract indiv de munca, si un act aditional pt detasare (fara a se mentiona in el decat angajatorul, angajatul si firma/locul unde suntem delegati);am mai lucrat o astfel de firma si acolo dispunema de diurna care era trecuta in ff1.Actualul sef spune ca nu este legala acea diurna. Va multumesc, anticipat!O zi placuta!
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 22:27, 17 Noiembrie 2010
pt institutiile publice se aplica reglementarile din HG nr. 1860/2006...in cazul dvs. sunt incidente prevederile Codului Muncii ( CAP III ) :
ART. 42
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.
ART. 43
Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
ART. 44
(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
ART. 45
Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
ART. 46
(1) Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an.
(2) In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
ART. 47
(1) Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.
(2) Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
(3) Angajatorul care detaseaza are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat.
(4) Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.
(5) In cazul in care exista divergenta intre cei doi angajatori sau nici unul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile potrivit prevederilor alin. (1) si (2), salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la angajatorul care l-a detasat, de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite.
ART. 48
Angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod
Dupa ultimele acte normative ce imi sunt cunoscute, se poate acorda diurna pentru angajatii aflati in delegatie sau detasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi au locul permanent de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in delegatie remus39 remus39 Lucrez la o firma care are anumite lucrari ce necesita deplasarea si cazarea in zona unde este de munca. Cat timp sau cate zile poate sa ma utilizeze in ... (vezi toată discuția)
Delegare sau detasare jonny_6 jonny_6 Am o dilema in legatura cu deplasarea soferilor angajati la o firma de transport in Romania , in spatiul Uniunii Europene pe perioade de aproximativ 90 zile ... (vezi toată discuția)
Detasari suciugeorgeta suciugeorgeta titi cumva care sunt regulile in cazul detasarilor.....ce trebuie sa faca firma de la care este detasat salariatul si ce face cea la care este detasat??? (vezi toată discuția)