avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozit pe venit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozit pe venit

sunt persoana fizica autorizata , obiectul activitatii reprezinta venituri obtinute din agricultura, adica am luat pamant in arenda, cu contracte de arenda inregistrate la primarie, pe care il lucrez
din recolta obtinuta o parte o dau proprietarilor de pamant conform contractului de arenda, iar restul o valorific
intrebarea mea este daca trebuie sa platesc impozit pe venit ?

am citit in Codul Fiscal la titlul III - Impozitul pe venit, art. 42 lit.k) veniturile din agricultură şi silvicultură, cu excepţia celor prevăzute la art. 71 - nu sunt venituri impozabile;
la ART. 71 spune urmatoarele
Definirea veniturilor din activităţi agricole

Veniturile din activităţi agricole sunt venituri din următoarele activităţi:

a) cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat;

b) cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor;

c) exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea;

d) valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare.


este posibil ca litera d sa se refere la impozitul pe venit de 16% sau se refera la procentul de 2% care se datoreaza conform Ordinului 190 / 2009 al Ministerului agriculturii ?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters165075 , utilizator 23:07, 18 Noiembrie 2010
Coform textului de lege sus citat eu apreciez ca discutam de procentul de 16%.
da, de impozitul de 16 % este vorba
eu, din legislatie am inteles ca veniturile din agricultura sunt venituri neimpozabile
in mormele Codului fiscal spune urmatoarele
Art. 42 k)

9. În categoria veniturilor din agricultură şi silvicultură considerate neimpozabile se cuprind:

- veniturile realizate de proprietar/arendaş din valorificarea în stare naturală a produselor obţinute de pe terenurile agricole şi silvice, proprietate privată sau luate în arendă. Începând cu data de 1 ianuarie 2009 sunt impozabile veniturile băneşti realizate din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială ori către alte unităţi, pentru utilizare ca atare.

- veniturile realizate de persoanele fizice asociate într-o asociaţie conform prevederilor art. 28 din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, din valorificarea produselor silvice în condiţiile legii.

- veniturile provenite din: creşterea animalelor şi păsărilor, apicultură şi sericicultură;

- veniturile obţinute de persoanele fizice din valorificarea în stare naturală, prin unităţi specializate, cum ar fi centre sau puncte de achiziţie, a produselor culese sau capturate din flora şi fauna sălbatică.

10. Se consideră în stare naturală: produsele agricole obţinute după recoltare, materialul lemnos pe picior sau transformat în buşteni ori în bile, precum şi produsele de origine animală, cum ar fi: lapte, lână, ouă, piei crude şi altele asemenea, plante şi animale din flora şi fauna sălbatică, cum ar fi: plante medicinale, fructe de pădure, ciuperci, melci, scoici, şerpi, broaşte şi altele asemenea.

parerea altora este ca persoanele fizive autorizate si intreprinderile individuale ca au pamant luat in arenda trebuie sa plateasca impozit pe venit, adica 16% la venitul net realizat

eu din lege am inteles ca nu trebuie si nu stiu ce sa mai cred

va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns
multumesc

Dvs singur ati spus ca valorificati o parte din recolta obtinuta,deci sunt incidente disp. art 71 lit.d teza 1.Nu sunteti exonerat de plata impozitului pe venit ,atat timp cat realizati venit acesta este impozabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hg 150/2011-impozit din agricultura rompell rompell HG 150/2011,Art. 42 k) 9. În categoria veniturilor din agricultură şi silvicultură considerate neimpozabile se cuprind: - veniturile realizate de ... (vezi toată discuția)
Pfa Palelisabeta Palelisabeta Buna ziua. Va rog să+mi spuneţi dacă este adevărat că veniturile din agricultură pentru PFA , Intr. familiale şi Intr. Individuale sunt scutite de ... (vezi toată discuția)
Miere vanduta direct de apicultor, cum facturez? se plateste impozit 16%? mariusghitoiu mariusghitoiu Buna ziua, Tatal meu este apicultor cu PFA, prin intermediul caruia a accesat masura MASURA 141 acum 3 ani. In acest context am/are urmatoarele ... (vezi toată discuția)