avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... amenda viteza + centura
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

amenda viteza + centura

Buna ziua,

In seara trecuta am fost oprit in localitate de echipaj politia rutiera - radar.
Am oprit masina si am deschis centura de siguranta. Agentul mi-a facut semna sa ma deplasez aprox. 10 m mai in fata (nu mai avea vizibilitate buna radarul pe sosea).
M-am deplasat si a venit la masina: "a-ti fost oprit ptr. ca a-ti depasit limita viteza si vad ca nu aveti nici centura", i-am explicat ca o aveam...
A scris PV si cand mi-a dat sa semnez, constatand ca a aplicat si amenda ptr. centura - nu am fost de acord si nu mi-a dat voie nici sa trec obiectiile in PV; Foarte iritat (politistul) ca nu semnez - a oprit o alta masina si soferul respectiv a semnat (fara nici o informatie) si a plecat. Fiind intuneric - nu se putea vedea daca un sofer are centura nici la o masina aflata la 3 m!
Nu a vrut sa-mi dea procesul verbal si l-am primit prin posta.

Ce-mi presupune cantestarea si ce ar trebui sa cer/fac?

Va multumesc,
Sorin
Cel mai recent răspuns: Diana Ramona , Alte profesii 23:53, 19 Noiembrie 2010
In drept : art. 16 alin.7 din OG 2/2001: "(7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal."

Formulati in termen de 15 zile de la semnarea /primirea la domiciliu a prpocesului verbal,contestatie la instanta competenta teritorial locului constatarii contraventiei.
Politia trebuie sa faca dovada sanctiunii aplicate, cu fotografia RADAR efectuata.
Daca mai erati cu cineva in autovehicul ar fi bine sa solicitati audierea acestei persoane pentru a demonstra atitudinea politistului fata de obiectiile pe care le-ati formulat,aceea de a nu dori consemnarea lor si de a apela la acel sofer care atestat prin semnatura sa ca procesul verbal nu a fost semnat de dvs
Intr-adevar , cum va facea precizarea si dl r.gabi , revine in sarcina politiei sa dovedeasca savarsirea contraventiei . invocati in plangere jurisprudenta CEDO : cauza Anghel c. Romaniei s.a.
Dovada trebuie facuta pt ambele contraventii . Sunt curioasa cum va dovedi politia lipsa portului certurii . Solicitati ca sa faca si aceasta dovada . Si martorul a semnat ca sa ateste ca refuzati . Faptul ca refuzati semnarea va va avantaja , in senul ca nu recunoasteti fapta si neexistand dovada ptr savarsirea ambelor contraventii , instanta va fi nevoita sa incline in favoarea dvs .
Verificati daca nu cumva procesul verbal se loveste de nulitate absoluta in sensul art 17 din OG 2/2001 .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radar ONU EMIL ONU EMIL Daca ma opreste poilitia rutiera pe motiv ca am circulat prin localitate cu 90 km/h si solicit sa vad imaginea cu masina si viteza inregistrata de ap. radar ... (vezi toată discuția)
Amenda rutiera pop andrei pop andrei Am primit o amenda de la politia rutiera pt motivule ca nu aveam actele de identitate(C.I. si permis) si nu aveam centura de siguranta dar,motivul pt care am ... (vezi toată discuția)
Anulare proces verbal de contraventie - am vorbit la telefon in timp ce sofam xp-kry xp-kry Astazi ma deplasam cu masina spre iesirea din oras , mi-a sunat telefonul , am raspuns , din fata venea o masina de politie (LOGAN VAN ) , care a pus in ... (vezi toată discuția)