avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu un ctr de vanzare-cumaprare.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu un ctr de vanzare-cumaprare.

Buna seara,

As avea si eu o intrebare,
Am o matusa care risca sa-si piarda casa datorita unei intamplari mai complicate care s-a intamplat pe vremea cand traia si sotul ei.Acesta a dorit sa lase casa unui nepot care a profitat de buna lor credinta si de batranetea lor,promitandu-le ca va avea grija de ei in schimbul casei lor.A facut tot posibilul sa-si convinga unchiul pe o suma simbolica sa incheie un contract de vanzare –cumparare penru o valoare de 5.000.000 lei in 1995.
Matusa pretinde ca ea nu a semnat contractul dar cu toate astea o semnatura a ei exista pe ctr. Intre timp lucrurile s-au complicat,unchiul s-a imbolnavit si dupa ani de suferinta a murit.Acel nepot nu a venit nici macar o paine sa le ofere pe timp cat unchiul a bolit.Nici la inmormantare nu a venit nimeni din partea domnului sa ii acorde matusii vreun ajutor.Matusa vrea sa isi recupereze casa sustinand ca actul este un fals pentru ca nu s-au respectat parametrii pentru care el a fost incheiat.Domnul nu a avut grija de ei ,nu a platit nici toate impozitele si taxele de orice natura cum scria in ctr.Matusa are doar o copie a contractului,nu are original.Pe baza acelei foi vrea sa angajeze un avocat care sa-i recupereze casa.Ce se poate face in sensul acesta si daca se poate face ceva?
Cu stima,Sorin.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 19:10, 29 Februarie 2008
In contract se prevede ca acel nepot are obligatia sa le asigure intretinere? Daca da si nu a facut-o, atunci are rost sa consulte un avocat si are toate sansele sa-si recupereze casa. Insa de faptul ca matusa nu a semnat contractul ma-ndoiesc... Chiar daca matusa nu mai are originalul contractului, se poate merge la notariatul unde a fost incheiat si sa cereti o copie legalizata.
Daca matusa a vandut pur si simplu fara a fi o vanzare cu clauza de intretinere atunci nu se mai poate face nimik.
Mergeti cu acea copie la un avocat, caci depinde de cand s-a intamplat decesul, de cand a aflat matusa ca apare o semnatura a dumneaei in contract... Macar partea sa de casa se recupereaza, tot e ceva...
Apoi, mai trebuie vazut exact daca exista vreo cauza de nulitate absoluta... Etc.
Mergeti, ca timpul nu trece pozitiv pentru dv.
Matusa a fost la notariat si nu s-a dorit sa i se ofere nici un raspuns.Problema se pune atunci in cazul in care a semnat cu buna stiinta de ce nu detine nici un original?
In contract se face pur si simplu vanzarea,pretul vanzarii fiind de 5.000.000 lei(cincimilioane lei),apoi se specifica un aliniat in care s-a scris astfel:"Impozitele si taxele de orice natura catre stat,sunt in sarcina mea vanzatorul pina azi data autentificarii prezentului act,data la care trec asupra cumparatorului care suporta si toate taxele ocazionate de perfectarea contractului..."
Dar de atunci,din 1996 si pana in momentul de fata nu a platit absolut nimic inafara de impozit.
A promis ca plateste si intretinerea,ca-i va ajuta cu tot ce vor avea nevoie....dar nimic.
Ba chiar am fost si la un grafolog care ne-a spus ca nu stie ce sa zica despre semantura.
Cu respect,Sorin.
Avand in vedere cate contracte se semneaza zilnic la un notariat, nici nu prea ar avea cum sa-si aduca aminte notarul de un contract anume semnat acum 12 ani, de aceea nici nu a fost in masura sa va ofere mai multe amanunte.
Sunteti sigur ca matusa dvs. nu a avut niciodata un original? Copia aceea nu a aparut din senin... In afara de asta, daca timp de 12 ani impozitul a fost platit de nepot, e greu de presupus ca matusa nu a stiut nimic despre acel contract, altfel s-ar fi dus la primarie sa-si plateasca impozitul si ar fi aflat ca apartamentul ei figureaza ca fiind proprietatea nepotului.
Contractul fiind de vanzare si nu de intretinere, nepotul nici nu avea obligatia sa le asigure intretinerea. Mai mult, daca in contract nu e prevazut in favoarea vanzatorilor un drept de habitatie viager, sa nu aveti surpriza ca nepotul sa ceara intr-o zi evacuarea.
Ca sa dovediti ca intr-adevar matusa nu a semnat acel contract si nu a avut cunostinta de el, mergeti si discutati cazul concret cu un avocat.

Alte discuții în legătură

Mostenire lia19 lia19 Am nevoie de un sfat.Matusa mea care nu are copii vrea sa -mi lase apartamentul pe care-l detine.Iese din discutie contractul de vanzare -cumparare datorita ... (vezi toată discuția)
Nerespectare clauze contract de vanzare-cumparare valentin_76 valentin_76 Buna seara. Am o matusa care este intr-o situatie foarte complicata si nu stie cum sa procedeze, poate cineva ne poate da un sfat. Matusa mea fiind singura, ... (vezi toată discuția)
Moștenirea unui cuplu fără copii. Îi pot moșteni în calitate de nepoată, dacă doar eu am îngrijit-o pe mătușa? niko79 niko79 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare. Am avut o matusa si sotul ei, care nu au avut copii si care au decedat acum 15 ani, ei ... (vezi toată discuția)