avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... drepturi de exclusivitate
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

drepturi de exclusivitate

buna ziua ,
intrebarea pe care o am e strans legata de un subiect aparut deja aici ,am sa dau unalt exemplu care ma intereseaza direct.
exista un produs pe piata romaneasca al carui exclusiviatate o detine o firma ce a semnat contract cu producatorul 10 ani in urma.

daca o firma din romania importa din usa (plateste tva si taxe vamale aferente ) acelasi produs si il comercializeaza pe piata romaneasca la un pret care evident va deranja pe cel ce detine exclusivitatea ce se poate intampla .este legal ?firma detinatoare de exclusivitate cum poate actiona pt a se proteja ?

specific ca produsul este cumparat din usa "de pe raft " adica din magazine ce distribuie respectivul produs in statele unite ,si nu firma din romania face importul direct de la magazinul respectiv , o firma americana face achizitia dupa care exportul spre firma romaneasca.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 19:57, 6 Martie 2008
Firma din state are contract de exclusivitate pentru firma ta doar pentru Romania. Daca o alta firma importa in alt stat si de acolo exporta spre Romania nu prea poti face nimic.
Trebuie vazut contractul, ce precizari privind diligenta obligatorie pentru producator ca acesta sa se asigure ca alte produse ale sale nu pot ajunge, prin intermediari, in Romania. Penalitati etc.
Teoretic, ar trebui sa existe clauza referitoare la export in orice contract al producatorului cu orice firma, locala ori nu. Clauza prin care sa ceara cumparatorului sa nu vanda in Romania.
De aceea zic, depinde de contract.
Oricum, niciuna din firme nu se poate indrepta catre cealalta (ma refer la cele care distribuie aceleasi produse in Romania), insa cea care are exclusivitate de la producator se poate intoarce catre acesta.
Dar... depinde si de contract, repet.
Pe scurt, importatorul exclusiv al acelui produs nu are ce sa-ti faca.
De fapt, niciun producator care acorda exclusivitate de distributie pentru o anumita zona nu poate controla intrarea in acea zona a produselor sale pe alte filiere si, de obicei, nici nu-si asuma o astfel de raspundere prin contract, ci se obliga doar ca pe teritoriul x sa vanda numai lui y.
In principiu, dar sa vezi diligente in contracte de exclusivitate... :P
In fapt, e usor: unii producatori se obliga ca in toate contractele pe care le incheie sa introduca o clauza care sa-i determine pe cumparatori sa-si asume raspunderea daca vand intr-o anumita zona.
Uneori sunt trecuti in contract si distribuitorii exclusivi pe zone, astfel incat cumparatorul sa ia la cunostinta, ori ca parti in contract pe baza de anexe, ori se face trimitere la o pagina de net unde acestia pot fi consultati mereu actualizati, ori modificarea listei se face prin notificarea producatorului.
Mai mult, eu daca as fi distribuitor exclusiv as prevede daune-interese estimative in contract, in caz ca producatorul nu a depus toate eforturile ca produse ale sale sa nu ajunga in Romania. :D
Te chinui mult si faci investitii mari pentru o retea de distributie in exclusivitate si cel care aduce si el in tara se foloseste de reclama ta. Indirect.
Da, Liliana, dar de fapt producatorul nu mai vinde altui distribuitor din Romania, ci altora din alte zone.
Numai ca X din Romania se duce in State si cumpara de la distribuitorul de-acolo (vanzarea are loc in State, deci acel distribuitor exclusiv respecta contractul), dar aduce produsele in Romania.... X al nostru n-are nicio obligatie fata de producator. Pe de alta parte, producatorul nu i-a vandut lui X nimic, deci nu si-a incalcat obligatiile fata de distribuitorul sau pt. Romania...... :) Si totusi produsele lui sunt vandute aici nu numai de distribuitorul sau exclusiv, ci si de bravul nostru X.
Distribuitorul exclusiv nu poate decat sa se certe cu producatorul, iar X isi va vedea linistit de treaba mai departe....

Alte discuții în legătură

Comert online vs. comert offline ca distribuitor unic raduh raduh Buna ziua, Am urmatoarea problema: Am un magazin online care comercializeaza produse romanesti si se adreseaza lumii intregi (worldwide). Plata se ... (vezi toată discuția)
Legalitatea calitatii de "unic distribuitor" mioaram mioaram am intrat de curand in afaceri si ma lovesc deja imposibilitatea de a ma aproviziona de la anumiti producatori, pentru ca, exista deja un "unic distribuitor" ... (vezi toată discuția)
Ce forma de contract...desfacere exclusiva? aplucic aplucic Va solicit sprijinul din nou si o fac cu mare placere intrucat, am primit de fiecare data raspuns prompt si mai ales pertinent. Am fost solicitat de o ... (vezi toată discuția)