avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Comert Online vs. Comert Offline ca Distribuitor Unic
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Comert Online vs. Comert Offline ca Distribuitor Unic

Buna ziua,

Am urmatoarea problema:

Am un magazin online care comercializeaza produse romanesti si se adreseaza lumii intregi (worldwide).
Plata se realizeaza online si produsele sunt expediate prin intermediul postei romane, practic in orice destinatie in care aceasta face livrari.
Produsele sunt comercializate en detail, nu in cantitati mari, astfel nu sunt necesare acte de export etc.

Am primit totusi plangeri din partea unor distribuitori unici ai acelor produse pe anumite zone/ tari. Acestia ma someaza sa opresc activitatea.
Acum, compania producatoare, de la care cumpar aceste produse, ma avertizeaza sa nu mai vand aceste produse in zonele in care aceasta are contracte de distributie cu alte firme.

Intrebarea ar fi: Sunt eu vinovat in vreun fel? Mi se poate impune asa ceva?
Practic eu nu fac export, ci vand online niste produse unor clienti care nu sunt din Romania si care au domiciliul in alta tara.
Asta inseamna ca nici pe E-Bay nu se mai pot vinde produse in tarile respective, daca exista contracte de distrbutie (offline) cu anumite firme ?

Va multumesc pentru orice ajutor in aceasta problema.

Numai bine,
Radu
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 14:08, 24 Iulie 2007
Din pacate exista contractul de exclusivitate. Daca producatorul are incheiate contracte de exclusivitate pe anumite zone cu anumiti distribuitori atunci Producatorul trebuie sa il respecte si sa ii asigure pe partenerii contractuali de aceasta exclusivitate.
Primul pas a fost sa te avertizeze sa nu mai vinzi in acele zone. Al doilea pas este sa-ti intrerupa furnizarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de exclusivitate almaro almaro buna ziua , intrebarea pe care o am e strans legata de un subiect aparut deja aici ,am sa dau unalt exemplu care ma intereseaza direct. exista un produs pe ... (vezi toată discuția)
Distribuitori autorizati ADRIANA PRICOPE ADRIANA PRICOPE Buna ziua, Am un furnizor, care cred ca este distribuitor autorizat (voi verifica), care imi cere sa introduc in contract urmatorul text: \"Cumparatorul ... (vezi toată discuția)
Legalitatea calitatii de "unic distribuitor" mioaram mioaram am intrat de curand in afaceri si ma lovesc deja imposibilitatea de a ma aproviziona de la anumiti producatori, pentru ca, exista deja un "unic distribuitor" ... (vezi toată discuția)