avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie, perioada de preaviz echivalata cu concediul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie, perioada de preaviz echivalata cu concediul de odihna

Buna ziua,

Am cerut desfacerea contractului de munca prin demisie cu respectarea preavizului de 15 zile. Am mentionat ca doresc ca perioada preavizului sa fie echivalata cu concediul de odihna aprobat.
Concediul de 2 saptamani mi-a fost aprobat in data de 9.11.10. Demisia am dat-o pe 12.11.10.
Am primit o notificare de la angajator ca prioada de preaviz va fi intre 27.11 si 11.12.
Ce pot sa fac sa nu ma prezint la servici in perioada de preaviz? Daca pur si simplu nu merg ce se poate intampla?
Am fost oarecum fortata sa-mi dau demisia si am crezut ca o sa aprobe echivalarea cu concediul de odihna.
Va multumesc mult. Astept raspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 10:08, 26 Noiembrie 2010
Conform Codului Muncii sunteti obligat, in cazul demisiei sa acordati angajatorului perioada de preaviz, perioada la care doar el poate renunta. Daca nu va prezentati pentru efectuarea preavizului, contractul se poate desface din motive disciplinare, ceea ce v-ar afecta mai mult, cred. Cat despre echivalarea cu concediul de odihna nici nu poate fi vorba!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Noiembrie 2010
PAS22, utilizator
"Conform Codului Muncii sunteti obligat, in cazul demisiei sa acordati angajatorului perioada de preaviz, perioada la care doar el poate renunta. Daca nu va prezentati pentru efectuarea preavizului, contractul se poate desface din motive disciplinare, ceea ce v-ar afecta mai mult, cred. Cat despre echivalarea cu concediul de odihna nici nu poate fi vorba!"

Buna ziua,

In primul rand ma voi adresa utilizatorului care v-a raspuns primul. Nicaieri in codul muncii nu este interzis ca perioada de preaviz sa fie suprapusa concediului de odihna, intrucat contractul individual de munca nu este suspendat pe perioada concediului de odihna. Nu induceti solicitantul in eroare.

Acum, cat despre ceea ce ati solicitat dvs, atata timp cat v-a fost aprobat concediul de odihna de 10 zile lucratoare (deduc), rezulta faptul ca preavizul va opera incepand cu data urmatoare depunerii demisiei, respectiv 13.11. iar contractul dvs individual de munca va inceta la data de 27.11.2010. Pe de alta parte, ati inceput efectuarea concediului de odihna pe data de 9? Calculati cate zile calendaristice va insuma concediul de odihna si vedeti daca se suprapune cu perioada de preaviz. Daca va trebui sa reveniti la serviciu pentru cateva zile dupa ce efectuati concediul de odihna, va sfatuiesc sa o faceti. Daca angajatorul nu va va comunica decizia de incetare a contractului iindividual de munca la data la care va expira preavizul, va sfatuiesc sa actionati angajatorul in judecata, obligandu-l la emiterea deciziei de incetare a contractului individual de munca incepand cu data de 27. Daca dupa ce perioada de preaviz va fi trecut nu va veti mai prezenta la locul de munca, e posibil ca angajatorul, daca isi mentine pozitia cu privire la inceperea preavizului dupa intoarcerea din concediul de odihna, sa va convoace la cercetare disciplinara si sa va inceteze disciplinar contractul pentru absente nemotivate. In aceasta situatie este bine sa formulati o cerere de chemare in judecata prin care sa solicitati anularea deciziei de incetare disciplinara a contractului si obligarea la emiterea deciziei de incetare ca efect al demisiei, eventual si daune morale. In orice situatie este bine sa contactati un avocat.
Concediul de odihna a fost aprobat in data de 9.11 dar perioada de concediu este este 15-26.11. Pana pe 12.11.am lucrat normal.
Deci se poate echivala concediul de odihna cu perioada preavizului fara aprobarea angajatorului?
Nu echivala ci suprapune, dar da, aceasta este opinia mea.
emiltatu a scris:

"Buna ziua,

In primul rand ma voi adresa utilizatorului care v-a raspuns primul. Nicaieri in codul muncii nu este interzis ca perioada de preaviz sa fie suprapusa concediului de odihna, intrucat contractul individual de munca nu este suspendat pe perioada concediului de odihna. Nu induceti solicitantul in eroare."

Domnule avocat, art. 79 alin. 6 Codul muncii (pe care sustineti ca il cunoasteti) statueaza ca in situatia in care in perioada de preaviz contractul de munca este suspendat, se suspenda corespunzator si termenul de preaviz.
Or, este stiut faptul ca efectuarea concediului de odihna suspenda obligatia salariatului de a presta munca.
Nu se pot amesteca lucrurile: pe durata preavizului contractul continua sa isi produca toate efectele. Asata inseamna ca angajatul trebuie sa se prezinte la locul de munca si sa-si indeplineasca intocmai obligatiile profesionale. Or, cum puteti "suprapune" cele doua perioade? Concediul de odihna cu preavizul?????
Ultima modificare: Miercuri, 24 Noiembrie 2010
PAS22, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu odihna in preaviz iulianip2000 iulianip2000 Buna ziua, Va rog daca ma puteti ajuta cu urmatoarea speta: Am programat concediu de odihna la compania la care lucrez conform prevederilor legale si ... (vezi toată discuția)
Efectuare c.o. in perioada de preaviz elam elam BUNA DIMINEATA! In perioada de preaviz (concediere colectiva), salariatul poate sa isi ia zile de concediu de odihna? Multumesc! (vezi toată discuția)
Demisie si concediul de odihna in acelasi timp ? danyk1 danyk1 Sunt in preaviz , iar in aceasta perioada am luat 8 zile de concediu de odihna . intrebarea mea este : daca mi s-a acordat legal CO ? ,sau mi se va ... (vezi toată discuția)