avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu odihna in preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu odihna in preaviz

Buna ziua,

Va rog daca ma puteti ajuta cu urmatoarea speta:
Am programat concediu de odihna la compania la care lucrez conform prevederilor legale si interne. Intre timp mi-am depus demisia, iar perioada de preaviz se suprapune cu perioada de concediu programat. Doresc sa beneficiez de zilele de concediu, imi voi depune si cererea efectiva pt concediu pt perioada programata.
Angajatorul mi-a dat de intels ca nu-mi va aproba cererea de concediu si ca imi va plati zilele neefectuale, dar eu dorec zilele de concediu.
Este legal? cum pot face sa beneficiez de zileel de concediu de odihna? avand in vedere si prevederea din codul muncii: ART. 149
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:27, 27 Iunie 2013
In baza art. 81(5) din Codul muncii, republicat, "pe durata preavizului CIM continua sa isi produca efectele" aliniat in cadrul articolului 81 care reglementeaza demisia.
Cu atat mai mult s-a programat C.O. iar dvs. il solicitati conform programarii si nu in alta perioada, fapt pentru care angajatorul nu are un motiv legal sa nu va aprobe efectuarea concediului de odihna. Evident veti beneficia de nr. de zile de CO proportional cu perioada lucrata de dvs. in anul 2013.
Este bine sa aveti in vedere si ce spune art. 141 alin 4 din codul muncii.
Art. 141

(1) Concediul de odihna se efectueaza în fiecare an.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul urmator este permisa numai în cazurile expres prevazute de lege sau în cazurile prevazute în contractul colectiv de munca aplicabil.

(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pâna la sfârsitul anului urmator, tuturor salariatilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

(4) Compensarea în bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai în cazul încetarii contractului individual de munca.

Asa spun si ei, dar eu am programare am aceleasi drepturi si in preaviz. Acesta prevedere nu se aplica in cazul demisiei la zi adica cand nu mai este fizic timp pt efectuarea concediului?

(4) Compensarea în bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai în cazul încetarii contractului individual de munca.

Multumesc
Nu vad unde este problema , dvs ati afirmat ca preavizul se suprapune cu perioada de CO . Asadar, preavizul dvs este constituit din perioada de CO.
Doamna , dincolo de varii interpretari si practici, legea a reglementat ca si solutie ptr acordarea co neefectuat la incetarea cim ,plata acestuia .Preavizul la sf rapoturilor contractuale trebuie sa aiba un anumit scop, cu siguranta altul decat salariatul sa stea acasa in co.
Angajatorul dv, a procedat potrivit literii legii , asa ca nu aveti motive ptr care sa sustineti ca va sunt incalcate drepturi.
In alta ordine de idei, data fiind reglementarea prev de art. 141 alin 4 , consider ca angajatorul are dreptul de a nu va raspunde pozitiv la solicitarea dv de a ramane pe durata preavizului in co, ptr ca in aceasta perioada dv va pastrati calitatea de salariat si sunteti la dispozitia angajatorului si a necesitatilor lui legate de locul dv de munca.
Ultima modificare: Joi, 27 Iunie 2013
Adriana Stanica, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Recuperare bani pe concediul de odihna neefectuat dragos_te28 dragos_te28 cum iti poti recupera banii pe concediul de odihna de anul trecut? (vezi toată discuția)
Cerere co pt anul trecut seby_red_dogg seby_red_dogg Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca stiti cumva vreo reglementare noua prin care se spune ca nu mai trebuie intocmita cerere pentru concediu de odihna pe anul ... (vezi toată discuția)
Co neefectuat 2009,2010,2011 ContSters75393 ContSters75393 Ce se intimpla cu zilele restante de co in anii 2009,2010,2011..Care sunt pasii de urmat pentru a cere aceste drepturi ? (vezi toată discuția)