avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cursuri de pregatire pentru angajati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cursuri de pregatire pentru angajati

Buna ziua,

In multe companii din Romania se organizeaza training-uri platite de firme pentru angajatii acestora, cursuri care sunt fiecare specializate pe domeniul de activitate pe care o firma doreste sa-si pregateasca angajatii. In acest sens, dau ca exemplu firme gen Romtelecom, Vodafone, Orange, RDS, care trimit angajatii sa urmeze cursuri de certificare in domenii IT, gen Cisco Certified Networking Associate/Professional (CCNA/CCNP), cursuri de Linux, cursuri de securitate, etc. Aceste cursuri si certificarile aferente pot fi recunoscute la nivel international, de ex. CCNA este o certificare recunoscuta international, alte certificari sunt eliberate de firmele care tin cursurile si nu beneficiaza de recunoastere la nivel international, ci doar confera angajatului cunostintele aferente acelui training, respectiv o diploma prin care se atesta ca angajatul a promovat acel curs.

De asemenea, am citit ca a fost infiintat Consiliul National pentru Formarea Profesionala a Adultilor (CNFPA) ca "autoritate" in reglementarea cursurilor si a certificarilor pe care le pot urma angajatii, aceste cursuri incluzand posibilitatea incadrarii pe cartea de munca a certificarii obtinute aferente cursului urmat, aceasta certificare avand un echivalent conform Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR).

Acum si intrebarile mele:
1. Pentru o firma care doreste sa trimita angajatii la cursuri de pregatire, se poate ca firma sa-si recupereze investitia realizata in plata cursurilor pentru pregatirea angajatilor sau exista reduceri pe profit/venit care se aplica in acest caz?

2. Daca da, exista un plafon maxim per an care se poate aloca unei firme (si care sunt criteriile de calcul) din care firma sa plateasca activitatile de pregatire a angajatilor sub forma training-urilor?

3. Exista vreo lege care sa reglementeze ca aceste cursuri trebuie sa fie in mod obligatoriu aprobate de CNFPA pentru a se putea deduce banii investiti de catre fima sau deducerea se poate realiza pentru orice tip de curs/training, indiferent daca este sau nu aprobat de CNFPA?

4. Exista vreo lege care sa reglementeze ca diploma/certificarea obtinuta trebuie in mod obligatoriu sa aiba o corespondenta in COR pentru a se putea deduce banii investiti de firma? (aceasta este legata oarecum si de intrebarea anterioara).

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

O zi buna
Cel mai recent răspuns: Popa Adrian , Contabil 09:26, 25 Noiembrie 2010
Buna dimineata. Cursurile de formare profesionala sunt obligatorii la o anumita perioada de timp, in fiecare an sau macar o data la doi ani, pentru angajati. Cheltuiala cu aceste cursuri suportata 100% de angajator este deductibila integral, nu apare nicaieri ca ar fi plafonata la o valoare anume, pentru a fi deductibila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoala de it - dovada atestare, recunoastrere pe plan international Iulian81 Iulian81 Buna ziua! As dori sa stiu cum pot afla daca scoala de IT din Romania numita [Editat] are intradevar certificare internatioanala ca institutie de pregatire in ... (vezi toată discuția)
Este necesara calificare..? suciu_diana suciu_diana Buna ziua, in COR la codul 121029 se gaseste pozitia de \"manager\" - simplu. Se precizeaza ca este \"nedefinit, studii superioare, dar nu ... (vezi toată discuția)
Pfa, am organizat cursuri neacreditate. pot fi anulate facturile pe care le-am emis din acest motiv? pauldorin87 pauldorin87 sunt PFA, cod caen 8559- alte forme de invatamant, diploma formator in urma cu un an am organizat niste cursuri neacreditate, avand ca tema implementarea ... (vezi toată discuția)