avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie catre minor (tatal nu vrea sa fie reprezentant ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie catre minor (tatal nu vrea sa fie reprezentant al copilului)

Buna ziua ,
am si eu o problema de felul urmator .
Avem un apartament dobandit in timpul casatoriei de la socrii mei prin vc.
Sotul meu vrea sa le dam inapoi acest apartament.
Eu vreau sa ii donez partea mea copilului nostru minor.
Am intrebat la autoritatea tutelara. si mi-a spus ca, copilul trebuie sa fie reprezentat de tatal sau la donatie. Insa situatia este un pic mai dificila. El nu vrea acest lucru.El vrea sa le dam parintilor lui.
Am oare posibilitatea de a pune un alt membru al familiei reprezentant al copilului?( un bunic ...) ceva de genul curator... pt a perfecta aceasta donatie catre copil sau nu? (fara acordul sotului)
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: akydoo , utilizator 12:11, 25 Noiembrie 2010
...bunul este comun deci in devalmasie fara a avea cote determinate...in concluzie nu puteti instraina cota catre fiul dvs intrucat nu e determinata...
exista o mare problema.
conform art. 30 Codul Familiei bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune (daca nu sunt dobandite ca bun propriu conf. art. 31 C.Fam)
Avand in vedere faptul ca dvs. ati cumparat impreuna cu sotul tau incheind un contract de vanzare cumparare, sotii cumparatori au un drept de proprietate comuna asupra apartamentului (in devalmasie, adica nu se cunosc cotele fiecaruia asupra imobilului). Aceasta forma de drept de proprietate este diferita de proprietatea in indiviziune pe cote parti (de ex. 1/2 sotul dvs. si 1/2 dvs.)
In cazul dvs. nu puteti sa dati o jumatate fiului dvs. iar el sa nu dea o jumatate la parinti.
Asadar trebuie sa ii dati impreuna intregul apartament ori fiului dvs. ori parintilor.
Daca sa zicem divortati si faceti partajul sau prin decesul unuia din soti se sisteaza aceasta comunitate de bunuri despre care am vorbit.
Nu este neaparat necesar ca reprezentant al minorului sa fie tatal. In baza dispozitiei autoritatii tutelare poate fi numita si alta persoana care sa accepte donatia in numele fiului dvs.
Cu respect,
Teodor Dobrean
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Inteleg acum ca nu putem face nici o miscare unul fara acordul celuilat cand suntem casatoriti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie apartament fabiola46 fabiola46 Sunt divortata dar nu am facut partaj.Fiul meu a implinit 18 ani si vrem sa -i donam lui apartamentul.Am inceput cadastrul si de acolo mi s-a spus ca nu este ... (vezi toată discuția)
Cum poate ceda tatăl cota sa din imobil copilului, astfel încât mama să nu-l poată pune în vânzare? Ionela Gabriela Ionela Gabriela Buna ziua! Avem si noi o problema ca sa ii zic asa! Sotul meu, a mai fost casatorit si a divortat in 2013. Cand a divortat, a lasat o pe fosta sotie si copilul ... (vezi toată discuția)
Mostenire. iuliana57 iuliana57 Fratele meu a decedat acum doua luni. Nu are copii si eu sunt singura sora. Parintii nostri nu mai traiesc. Cumnata mea vrea sa facem succesiunea pentru ... (vezi toată discuția)