avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Calatorie minor in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Calatorie minor in strainatate

Pentru cine stie si ma poate ajuta:
Un minor cu buletin poate calatori in strainatate cu avionul doar cu buletinul? Sigur nu trebuie pasaport? Stie cineva lista completa a documentelor pe care trebuie sa le detina la el minorul cand iese din tara? Mentionez ca minorul va fi insotit de fratele sau, care are varsta de 20 de ani. Multumesc celor care imi ofera ajutorul! :D
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 20:17, 30 Noiembrie 2010
buletin, cazier pt fratele lui, procura de la ambii parinti pe numele lui fratele
Minorul nu poate parasi tara fara parinti;
In situatia dv trebuie sa faca ambii parinti procura fratelui minorului ;
Ii trebuie pasaport .
Daca minorul poseda act de identitate valabil , poate sa il foloseasca drept document ptr trecerea frontierei daca statul de destinatie si statele de tranzit sunt state membre UE . Nu are nevoie de pasaport , decat daca tara de destinatie e una terta sau daca nu are carte de identitate .
In rest , celelalte documente sunt cele precizate de @adumitroaie florin .

Puteti studia si Legea 248/2005 , republicata , in acest sens .
Ultima modificare: Vineri, 26 Noiembrie 2010
Diana Ramona, Alte profesii
Minorul titular al unui document de calatorie individual -pasaport , care calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora poate iesi din tara numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat minorul (prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila), a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care cuprinde:
-acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective;
-statul (statele de destinatie);
-perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria,
-datele de identitate ale insotitorului respectiv;
-extrasul de cazier judiciar al insotitorului.
Declaratia si certificatul de cazier judiciar, precum si oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea indeplinirii conditiilor exercitarii dreptului la libera circulatie se prezinta, in original si in fotocopie, Politiei de Frontiera din punctul de trecere a frontierei prin care se efectueaza iesirea din tara.
Insotitorul, care calatoreste in strainatate impreuna cu un minor, are urmatoarele obligatii:
-sa acorde ingrijire si supraveghere minorului pe toata durata deplasarii;
-sa nu abandoneze minorul;
-sa nu incredinteze minorul altei persoane decat parintelui, reprezentantului legal sau, dupa caz, persoanei prevazute in declaratie ori, in cazuri deosebite, autoritatile straine competente in domeniul acordarii de asistenta si protectie pentru minori;
-sa respecte scopul, ruta si durata deplasarii mentionate in declaratie, cu exceptia situatiei cand exista acordul ulterior al acestora cu privire la schimbarile intervenite;
-in cazul disparitiei minorului pe perioada deplasarii in strainatate, sa anunte de indata autoritatile competente de pe teritoriul statului unde s-a produs evenimentul, precum si cea mai apropiata reprezentanta diplomatica sau oficiu consular al Romaniei, solicitand eliberarea unei adeverinte in acest sens;
-sa informeze de indata ce este posibil cea mai apropiata reprezentanta diplomatica sau oficiu consular al Romaniei, in cazul aparitiei unei situatii obiective de natura sa intrerupa calatoria, sa schimbe ruta, sa depaseasca durata calatoriei indicate de parinti sau de reprezentantul legal;
-in cazul in care nu este posibila incredintarea minorului persoanei prevazute in declaratie, sa anunte imediat cea mai apropiata reprezentanta diplomatica sau oficiu consular al Romaniei, in vederea reunificarii familiale a minorului sau, dupa caz, sa se reintoarca in Romania cu acesta.






Multumesc tuturor celor care si-au alocat un timp pentru a-mi raspunde la intrebarea postata. O intrebare va rog:
Acordul parintilor poate fi dat prin doua documente distincte? Adica, nu e nici o problema daca acceptul mamei este dat de un notar, iar acceptul tatalui este dat de un alt notar? Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Procura pentru minor pentru iesirea din tara ContSters81838 ContSters81838 Buna ziua,as dori va rog frumos sa-mi spuneti daca sotia mea care urmeaza sa plece in Romania (din Italia) pentru a duce copilul nostru pe perioada vacantei la ... (vezi toată discuția)
Minor la iesirea din tara stegaru vasile stegaru vasile salutare. Am nevoie de o informatie. Impreuna cu sotia , vrem sa margem in vacanta in ungaria impreuna cu sora sotiei mele (13 ani). Mama ei -va fi plecata pe ... (vezi toată discuția)
Vizita minor la bunici in franta SNAKED SNAKED As vrea sa stiu ce acte trebe facute pt. minor ca sa poata pleca cu bunica lui in vacanta in Franta care are cetatenie si este pe alt nume decit minoru ? (vezi toată discuția)