Buna ziua, am divortat acum o saptamana, eu am fost reclamanta, sotul nu s-a prezentat la nici o infatisare. A fost decizia lui. La sfarsit judecatoarea a intrebat daca doresc sa-mi pastrez numele sotului si am zis da deoarece am vorbit cu sotul in prealabil si a fost deacord sa-mi pastrez numele. Casatoria noastra a durat 4 ani. As vrea sa stiu daca judecatoarea va fi deacord sa-mi pastrez numele chiar daca el nu a fost prezent.
Nu am primit inca concluzia divortului...
Multumesc!
Art. 40
La desfacerea casatoriei prin divort, sotii se pot invoi ca sotul care, potrivit art. 27, a purtat in timpul casatoriei numele de familie al celuilalt sot, sa poarte acest nume si dupa desfacerea casatoriei.
Instanta judecatoreasca va lua act de aceasta invoiala prin hotararea de divort. Instanta, pentru motive temeinice, poate sa incuviinteze acest drept, chiar in lipsa unei invoieli intre soti.
Daca nu a intervenit o invoiala sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti va purta numele ce avea inainte de casatorie.
Cata vreme nu exista la dosar nici o dovada a invoielii sotilor cu privire la purtarea numelui dupa desfacerea casatoriei, instanta va dispune sa va reluati numele avut anterior casatoriei, iar motivele temeinice la care se refera textul de mai sus trebuiesc probate, ori din cate inteleg a fost doar o simpla solicitare de pastrarare a numelui si atat.:sorry: