avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... casatoria in alta tara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

casatoria in alta tara

buna ziua!as vrea sa aflu ce trebuie sa fac pentru a inregistra in Romania,o casatorie realizata in Spania. multumesc!
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 19:06, 4 Martie 2008
Actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite la autorităţile străine, au putere doveditoare în ţară numai dacă sunt înscrise sau transcrise în registrele de stare civilă române. Transcrierea actelor de stare civilă şi înscrierea menţiunilor primite din străinătate se efectuează cu aprobarea Ministerului Administraţiei şi Internelor. Cetăţeanul român este obligat ca, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului sau a extrasului de stare civilă, să ceară transcrierea acestor acte la serviciul public comunitar local de evidenţa persoanelor în a cărui rază administrativ-teritorială are domiciliul.
Înscrierea sau transcrierea în registrele de stare civilă române a certificatelor sau a extraselor de stare civilă eliberate de autorităţile străine, care nu conţin toate rubricile prevăzute de certificatele de stare civilă române, se efectuează pe baza documentului original emis de autorităţile străine şi a altor înscrisuri autentice, emise de autorităţile publice competente române sau, după caz, străine, care fac dovada datelor ce trebuie înscrise la rubricile respective, prezentate de solicitant.
Neprezentarea certificatelor de stare civila sau a extraselor eliberate de autoritatile straine, ofiterului de stare civila de la locul de domiciliu, pentru transcriere in registrele de stare civila romane, in termen de 6 luni, constituie contraventii la regimul actelor de stare civila, şi se sanctionează cu amenda, daca nu sunt savarsite in condiţiile în care, potrivit legii penale, sunt considerate infractiuni (art. 62 lit.e din Legea nr.119/1996).
imi cer scuze,dar nu am inteles prea bine ce am de facut,pentru ca nu inteleg prea bine termenii juridici.imi puteti spune ce as avea de facut,concret?de exemplu,trebuie sa vin cu documentul doveditor spaniol in tara,sa il traduc si sa il legalizez,dupa care sa il transcriu?unde sa il transcriu?va multumesc anticipat!
ma repet,dar nu am inteles prea bine ceea ce mi-ati spus dvs.multumesc!
Sunteti obligata ca , în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului sau a extrasului de stare civilă, să cereti transcrierea acestor acte la serviciul public comunitar local de evidenţa persoanelor în a cărui rază administrativ-teritorială are domiciliul.
In acest sens, depuneti o cerere la care atasati copie legalizata de pe certificatul de casatorie tradus in limba romana .
Tradu si legalizeaza certificatul si mergi cu el la oficiul starii civile.

Alte discuții în legătură

Casatorie in franta apetra apetra in cazul casatorie cu un cetatean francez in Franta, casatoria este recunoscuta automat in Ro sau trebuie facute formalitati specifice? (vezi toată discuția)
Inregistrarea in romania a unui copil nascut in irlanda loredana84 loredana84 Buna seara, Sunt in Irlanda din 2007, acum 2 saptamani am nascut un baiat in aceasta tara iar in august trebuie sa venim acasa pentru botez. De aici mi-au dat ... (vezi toată discuția)
Casatoria din uk este recunoscuta in roomania? cleopatra_000042 cleopatra_000042 buna!sunt casatorita in uk cu un tip din 2010,mai mult pentru a obtine actele (o mare prostie)ne-am separat imediat dupa casatorie,eu stau cu iubitul meu acum ... (vezi toată discuția)