avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... inregistrarea in romania a unui copil nascut in irlanda
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

inregistrarea in romania a unui copil nascut in irlanda

Buna seara, Sunt in Irlanda din 2007, acum 2 saptamani am nascut un baiat in aceasta tara iar in august trebuie sa venim acasa pentru botez. De aici mi-au dat certificat de nastere irlandez pentru care a trebuit sa ma duc la Departamentul de Afaceri Straine pentru o apostila ca sa pot veni in tara sa-i fac inregistrarea baiatului, certificatul de nastere si pasaportul pentru a putea sa ma intorc cu el in Irlanda. Intrebarea mea este unde trebuie sa ma duc pentru inregistrare, cat dureaza, cat costa si ce acte imi trebuiesc pentru a face si certificat de nastere si pasaport. Mentionez ca eu am domiciliul in Bucuresti iar tatal copilului il are in Buzau ( nu suntem casatoriti, dar copilul e pe numele lui)...ar fi mai simplu sa facem actele in Buzau sau in Bucuresti? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: loredana84 , utilizator 00:41, 2 Iulie 2009
Vad ca au aparut niste modificari recente ale Legii actelor de stare civila 119/1996

Art. 43
...
(3) Actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite de autorităţile străine, au putere doveditoare în ţară numai dacă sunt înscrise sau transcrise în registrele de stare civilă române. Transcrierea certificatelor şi a extraselor de stare civilă se efectuează cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale de la locul de domiciliu al solicitantului, cu avizul prealabil al serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanei. Cetăţeanul român este obligat ca, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului sau a extrasului de stare civilă, să ceară transcrierea acestor acte la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau la primăria unităţii administrativteritoriale în a cărei rază domiciliază.
(31) Înscrierea sau transcrierea în registrele de stare civilă române a certificatelor sau a extraselor de stare civilă eliberate de autorităţile străine, care nu conţin toate rubricile prevăzute de certificatele de stare civilă române, se efectuează pe baza documentului original emis de autorităţile străine şi a altor înscrisuri autentice, emise de autorităţile publice competente române sau, după caz, străine, care fac dovada datelor ce trebuie înscrise la rubricile respective, prezentate de solicitant.
(32) Transcrierea certificatelor şi a extraselor de stare civilă privind cetăţenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România se face cu aprobarea primarului sectorului 1 al municipiului Bucureşti şi cu avizul prealabil al Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Bucureşti.

Alin. (3) a fost modificat prin art. I, pct. 27 din Legea nr. 201/2009.
- Alin. (32) a fost introdus prin art. I, pct. 28 din Legea nr. 201/2009 (intrata in vigoare la 13.06.2009).

Adica...:hm: prevad o plimbare de la Ana la Caiafa, motiv pentru care propun sa incepeti cu Bucurestiul.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2009
romascanu, moderator
Mai simplu ar putea fi la Ambasada romana din Irlanda...
...insa si acolo o sa dureze cateva luni...
Am fost la Ambasada Romaniei din Irlanda si mi-au zis ca dureaza 5 luni, eu vreau sa stiu daca in Romania dureaza mai putin ca aici si de unde sa incep din Bucuresti, de la Primarie..., sau daca exista alta posibilitate sa vin cu bebelul in tara, dar sa plec intr-o luna, fiindca mi se termina concediul de maternitate la sfarsitul lui septembrie si nu vreau sa am "surpriza" sa nu mai pot sa ies cu el din tara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere deteriorat ktalinsp ktalinsp buna ziua, certificatul de nastere al baietelului nostru nascut in italia a fost eliberat la ambasada anul acesta...acum suntem in romania si am notat ca pe ... (vezi toată discuția)
Casatoria din uk este recunoscuta in roomania? cleopatra_000042 cleopatra_000042 buna!sunt casatorita in uk cu un tip din 2010,mai mult pentru a obtine actele (o mare prostie)ne-am separat imediat dupa casatorie,eu stau cu iubitul meu acum ... (vezi toată discuția)
Casatoria in alta tara IOANA MARIN IOANA MARIN buna ziua!as vrea sa aflu ce trebuie sa fac pentru a inregistra in Romania,o casatorie realizata in Spania. multumesc! (vezi toată discuția)