avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Intrebare:Durata mandatului asociatului unic
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Intrebare:Durata mandatului asociatului unic

De fiecare daca cand ma duc la ONRC Timisoara si cer rezolvarea unei probleme ..mi se face obiectia cum ca in actul constitutiv al societatii nu este prevazuta durata mandatului asociatului unic. Intrebarea mea este referitoare la urmatoarea problema- in anul 1994 cand s-a infiintat societatea s-a precizat ca e constituita pt o perioada nelimitata dar nu s-a facut nici o referire la durata mandatului asoc unic.De cand si pana unde s-a introdus prevederea asta? Sau ce sa intele eu nepriceputeanu?!??!?!?!!? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Epuree , utilizator 13:53, 6 Ianuarie 2017
Haideti sa nu ne credem noi cei mai destepti. Am intalnit mari avocati care nu stiau ce e cu ei. Dar de mari, se dadeau de nu mai puteau.Sa va mai spun ceva. In barou la noi sunt foarte multi avocati care tr sa mai invete multe pana sa aiba curajul sa spuna ca sunt avocati, dar...........................................
In L31/1990 , la art.137 alin(4),resp al.(5) se face referire la durata mandatului administratorilor la sa-uri. Prin analogie, la srl, mergem la art.42 unde zice:"Obligatiile si raspunderea administratorilor sint reglementate de dispozitiile referitoare la mandat si de cele special prevazute in aceasta lege".In concluzie facem urmatoarea interpretare daca adm la sa-uri pot avea, dupa caz, mandat de 2,resp 4 ani, si tr trecut obligatoriu in act, atunci la srl, snc, mandatul nefiind clar precizat va fi pe durata nelimitata sau pana la o data de revocare stabilita in act. TR PRECIZAT CLAR IN ACT- nimeni nu poate sti care e dorinta mea daca nu ma exprim. In plus, la art.7, lit e se vorbeste CLAR de puteri si modul de exercitare.
sabinisa a scris:
In L31/1990 , la art.137 alin(4),resp al.(5) se face referire la durata mandatului administratorilor la sa-uri. Prin analogie, la srl, mergem la art.42 unde zice:"Obligatiile si raspunderea administratorilor sint reglementate de dispozitiile referitoare la mandat si de cele special prevazute in aceasta lege".

Art 72 poate, care nu e nicio analogie intrucat e la functionarea societatilor, dispozitii comune.

In concluzie facem urmatoarea interpretare daca adm la sa-uri pot avea, dupa caz, mandat de 2,resp 4 ani, si tr trecut obligatoriu in act, atunci la srl, snc, mandatul nefiind clar precizat va fi pe durata nelimitata sau pana la o data de revocare stabilita in act.

Adica sa mentionezi in actul constitutiv ceva de genul "peste X ani te revoc"? Cam dubios... Ori ii prevezi termen, ori nu, nu poti sa prevezi cand il vei revoca pentru ca asociatii au prerogativa de a revoca administratorii oricand.

In plus, la art.7, lit e se vorbeste CLAR de puteri si modul de exercitare.

Ce legatura are? Puterile pot fi depline sau nu, unul poate sa nu aiba putere de reprezentare iar altul sa fie presedintele consiliului, dar nu are legatura cu durata. La fel, modul de exercitare se refera la metoda de lucru atunci cand sunt mai multi administratori, adica daca lucreaza in comun (consiliu de administratie) sau separat.
In act se scrie : durata mandatului e nelimitata.
Daca avem un sing adm: puterile le va exercita singur si sunt depline. Daca sunt mai multi adm atunci puterile sunt exercitate împreună, având puteri decizionale egale .
sabinisa a scris:
Daca sunt mai multi adm atunci puterile sunt exercitate împreună, având puteri decizionale egale .

Nu inteleg un lucru: consideri ca e obligatoriu sa le exercite impreuna si sa aiba puteri egale?
sabinisa a scris:

Haideti sa nu ne credem noi cei mai destepti.

Cand incepi propozitiile astfel ai grija sa nu stea cineva pe coada ta sa-ti arate cat esti de desteapta.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Martie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Administrator s.a caprice caprice Buna ziua, as avea si eu o intrebare, exista diferente intre un administrator de S.A si cel de S.R.L? De exemplu sunt remunerati in aceleasi conditii? (vezi toată discuția)
Administrator Booksy Booksy Sotul meu este angajat la o firma cu contract de munca in functia de director general si apare si in actul constitutiv ca administrator. El vrea sa plece din ... (vezi toată discuția)
Mandat de administrator expirat LORENA_99 LORENA_99 ce este de facut si cum se face, in cazul in care mandatul administratorului unui srl a expirat?administratorul este si asociat unic si director general (vezi toată discuția)