avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tagada paternitate titular.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tagada paternitate titular.

Titular al actiunii de tagada paternitate este sotul mamei.
Dar e singurul care poate introoduce actiunea? Nu poate sa fie introdusa si de catre mama, in cazul in care el nu este interesat?
Care sunt cei ce pot introduce o astfel de actiune?
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 17:41, 30 Noiembrie 2010
Daca minorul este nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei. Numai acesta poate tagadui paternitatea in termen de 6 luni de la nasterea copilului sau de la data cand a cunoscut despre aceasta.Art.54 din Codul familiei ( si urmatoarele )
Atat tatal , cat si mama pot tagadui paternitatea, in termen de 3 ani de la nasterea copilululi.
Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil; ea poate fi continuata de mostenitori.
Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale.
Art. 55 C familiei
Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de trei ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
Daca actiunea nu a fost introdusa in timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni intr-un termen de 3 ani de la data majoratului sau.
Reclamantul poate fi repus in termen, in conditiile legii.
Ultima modificare: Luni, 29 Noiembrie 2010
ContSters47264, utilizator
Deci poate si mama sa deschida procesul de tagada paternitate.
Si nu e termenul ala de 6 luni pt. tatal copilului?
Nu , acel termen s-a modificat , iar acum termenul prescriptie in materia actiunii in tagada paternitatii este de 3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune tagaduirea paternitatii alexa-rozi alexa-rozi Actiunea de tagaduire a paternitatii poate fi deschisa si de tatal biologic?avem un copil care poarta numele fostului sot desi in fapt noi eram despartiti de ... (vezi toată discuția)
Actiunea de tagada de paternitate tikky27 tikky27 am un copil cu o femeie casatorita si vreau ca,bebe sa fie trecut pe numele meu in certificat. cand am fost sa inregistrez copilul a trebuit facut ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitate popa bogdan popa bogdan Dupa 7 luni de casnicie,am intentat actiunea de divort,pe timpul procesului de divort(februarie 2010-noiembrie2010) a rezultat un copil.Din cauza ca nu am fost ... (vezi toată discuția)