avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale lichidare voluntara cu mijloace fixe
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

lichidare voluntara cu mijloace fixe

Buna ziua ,

va rog daca puteti sa ma ajutati intr-o mare dilema, deja de 2 ani ma chinui sa lichidezi firma la care sunt administrator, firma are 2 apartamente, adica sunt in patrimoniul firmei, in afara ca platim impozitul pe cladire foarte mare ca persoana juridica , ne-am gandit ca o sa fie o problema si la vanzarea lor, atunci am hotarat sa lichidam firma , astfel din cate am citit si am aflat patrimoniul trece catre asociatul unic automat,
acum a aparut o alta problema contabilul meu imi zice ca in momentul trecerii patrimoniului catre asociat, trebuie platit tva-ul catre stat pentru acele proprietati , spuneti-mi va rog este adevarat, ca nu inteleg in baza carei legi si de ce, nu este ca un fel de mostenire?
astept cu multa nerabdare sfatul Dumneavoastar,

cu stima tiana
Cel mai recent răspuns: tiana_30 , utilizator 00:32, 30 Noiembrie 2010
Nu este corect. Prin vanzarea partilor sociale de la un asociat la o alta persoana se transfera si cota parte din patrimoniu.
Astfel va fi aplicat numai impozitul de 16% pe castigul realizat pe partea sociala vanduta.
Daca initial o parte sociala a fost 10 RON, iar acum este 10000 RON incluzind si cota parte din imobile, atunci veti plati, daca declarati acest pret de vanzare, 16% din diferenta.
Nu se vinde un bun, la care sa platiti TVA, ci se vand partile sociale/ valori mobiliare, care se imposeaza altfel, adica impozit de 16% pe castig.
Va multumesc mult pentru raspuns, vroiam doar sa mai precizezi, deocamdata nu vrem sa le vindem , vrem doar sa lichidam firma si sa treaca patrimoniul catre asociat unic, adica sa fie imobilele pe persoana fizica,
inca o mica precizare , asta in cazul daca ne ajuta la ceva, firma este infiintata in romania de catre un cetatean strain, el fiind si asociat unic, si astfel se schimba cumva ceva in momentul lichidarii firmei si trecerea imobilelor catre asociat.
deci nu vindem nimic, vrem sa fie pe persoana fizica, cum ramane cu tva-ul in momentrul transferului catre persoana fizica, trebuie platit sau nu , nu cred ca se va face profit , imobilele fiind cumparate in 2005 la un pret , in 2009 s-a facut reevaluarea lor si pretul de evaluare este mai mic decat cel de cumparare,
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament cumparat pe firma aurelianvames aurelianvames Poate acest subiect sa mai discutat si rog moderatorului sa mute in alta sectiune aceasta discutie. Eu 'Unic' si cu un prieten 'P' infiintam in anul 2000 o ... (vezi toată discuția)
Vanzare afacere Senzoor Senzoor am o casa la tara,pe firma,as dorii sa vand si nu stiu care sunt pasii,as avea trei variante; sa vand cu firma cu tot,sa vand fara firma ,sau,sa-mi vand mie ca ... (vezi toată discuția)
Tva transfer parti sociale matmih matmih Buna ziua, Am o nelamurire asupra necesitatii includerii TVA in pretul de achizitie a tuturor partilor sociale detinute la o societate. Codul fiscal nu prea ... (vezi toată discuția)