avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cumul de functii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cumul de functii

La o asociatie de proprietari cu 3 scari de bloc, la care se tine contabilitatea in partida simpla, administratorul angajat este si casier.
Presedintele care este ales si platit ca presedinte cumuleaza si functia de contabil dupa ce economistul care tinea contabilitatea si-a dat demisia. Este corect?
Mi se pare corect ca presedintele sa nu tina contabilitatea, eventual sa verifice si documentele contabile ca de fapt intreaga activitate a asociatiei.
Presedintele o tzine pe a lui: daca in lege nu scrie ca este interzis ca presedintele sa tina contabilitatea, el tzine contabilitatea. Nu exista comisie de cenzori pentru ca la ultima adunare gen nu s-a ales o comisie de cenzori ci s-a hotarit atunci ca presedintele sa angajeze un cenzor din afara asociatiei sau o firma . Nu a angajat pe nimeni. Peste 2 sapt o sa avem ad gen dar nu stiu ce reglementari sa invoc in fata proprietarilor pentru a intra in legalitate si a tzine lucrurile sub control.
Dar administratorul poate cumula pe langa functia de administrator atat pe cea de casier cat si pe cea de contabil?
In L230 e stipulat cumulul la administrator dar separat, in articole diferite, pentru contabil si respectiv casier.
Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:55, 22 Aprilie 2010
Atata vreme cat isi asuma raspunderea in fata legii pentru indeplinirea sarcinilor, nu vad de ce nu.
Cenzorul e responsabil cu activitatea financiar-contabila...care oricum e extrem de simpla intr-o asociatie de proprietari, nu contabilul.
Incercati sa stabiliti daca dansul vrea sa cumuleze aceste functii, daca adunarea generala ii acorda mandatul atat pentru functia de cenzor, cat si pentru cea de presedinte, si stabiliti-i remuneratia.
Asta daca nu aveti si alte nemultumiri...:))
Conform H G 1588/2007 pentru aprobarea normelor de aplic a legii 230/2007, art 12 lit. i " nu pot ocupa funcţii în comitetul executiv şi în comisia de cenzori membri având grade de rudenie, până la gradul al 4-lea inclusiv " Se pare ca presedintele asociatiei noastre nu este ruda nici cu el insusi. E posibil ?
La asociaţiile de proprietari care optează pentru conducerea contabilităţii în partida simplă, administratorii de imobile pot cumula şi funcţia de contabil.
La asociaţiile de proprietari care optează pentru conducerea contabilităţii în partidă simplă, administratorii de imobile pot cumula şi funcţia de casier.
Lista de plata a cheltuielilor sau a obligaţiilor financiare se semnează de administrator şi de un membru al comisiei de cenzori şi se aproba de Preşedinte prin semnătură şi aplicarea ştampilei asociaţiei, persoanele semnatare certificând şi răspunzând de corectitudinea listei de plată.

Da, este posibil sa se cumuleze amandoua functiile.
In ce priveste pe presedinte, nu cred ac este posibil sa cumuleze si functai de membru al comisiei de cenzor sau de cenzor.
~ Conținut șters la cerere ~
Problema respectarii legiilor de catre asociatiile de proprietari este o "durere" veche. Degeaba apar legi si norme metodologice daca nimeni nu verifica respectarea lor. Exista o reticenta totala a multor proprietari, in special pensionari, de a tine cont de prevederilor legii. De ex. ..exista inca multe blocuri care nu au nici un fel de statut juridic, au angajati care lucreaza la negru fara a plati impozite si bineinteles nu au nici o treaba cu cerintele fiscale. Cu toate ca legile permit cumuluri de functii iar asociatiile accepta aceasta idee de nu mai plati in plus, totusi este in defavoarea proprietarilor. Cu cat o persoana detine mai multe functii cu atat controlul asupra activitatii este mai greu de facut.
La ora actuala este foarte greu de gasi persoane competente, disponibile si care sa accepte sa lucreze pentru asociatiile de proprietari. Motivele sunt bine stiute : bataie de cap si de joc, refuzul unora de a respecta legea si nu in ultimul rand retributia care este derizorie.

Alte discuții în legătură

Comisia de cenzori si presedinte brgp123 brgp123 Va rog sa-mi spuneti daca o comisie poate fi formata dintr-o singura persoana, cenzorul poate fi si contabil, cenzorul poate fi si administrator, ... (vezi toată discuția)
Contabilul nu poate fi casier? teo30967 teo30967 intr-o asociatie de proprietari contabilul nu poate avea si functia de casier? eu stiu ca cei doi sunt salariati, activitatea contabilului e verificata de un ... (vezi toată discuția)
Raport de activitate BullTerrier77 BullTerrier77 Buna ziua. In cadrul asociatiei de proprietari, ,,cineva'' din comitetul de administratie, (dar cine) trebuie sa intocmeasca un raport de activitate.... in ... (vezi toată discuția)