avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1058 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru limita de varsta

Sunt nascut la 21 iulie 1956.Am lucrat 16 ani in grupa 1 de munca .Din oct.2001 si pana la 24 ian.2006 am fost in pensie de invaliditate gradul 3, perioada in care am avut 9 luni de activitate.De la acea data si pana in prezent am fost trecut la gradul 2 de invaliditate.Din apr.2009 am devenit persoana cu handicap accentuat in stare permanenta.As vrea sa stiu cand pot iesi la pensie de drept??.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:31, 30 Noiembrie 2010
Nu este clar stagiul total de cotizare,cel putin perioada de pana la octombrie 2001.Asadar mai precizati inca odata:grupa I-a de munca(in ani,luni si zile) procentul;deasemenea daca mai aveti si alta perioada de activitate pana la octombrie 2001 in ani,luni si zile(inafara de grupa de munca)deasemeni ziua din octombrie 2001 in care ati obtinut pensie de invaliditate.Cer aceste date,deoarece daca ati avea stagiul complet de cotizare realizat(35 de ani) ati putea sa va deschideti dreptul la pensie pentru limita de varsta la acest moment.Reveniti cu cat mai multe amanunte.O zi buna.
Aveti drept la pensie limita de varsta = 21.12.2010, urmare celor 16 ani de grupa I de munca daca acesti ani sunt lucrati cu timp 100%
Vechime necesara este de 33 de ani
Scuze,imi asum greseala stagiului complet de cotizare care in acest caz este 33 de ani.
nu inteleg ce inseamna 100%.Dar stiu ca cei 16 ani sunt lucrati in aceeasi intreprindere si asa scrie in cartea de munca si in decizie .grupa 1 de munca 16 ani si 21 de zile
100% inseamna ca din 8 ore normale de lucru ati lucrat in grupa I toate cele 8 ore. (sunt cazuri cand s-a lucrat minim 50% , adica din 8 ore normale de lucru, lucra doar 4 ore iar 16 ani lucrati in grupa I cu 50% insemna 8 ani intregi cu 8 ore
* Cititi mai atent in carnetul de munca si in adeverinta ca trebuie sa scrie si %
Altfel o sa aveti probleme la Casa de pensii

** daca aveti o Adeverinta eliberata dupa septembrie 2008, aceasta trebuie sa contina:

În perioada de la ........................ până la ................., având meseria/funcţia de ............., a fost încadrată/încadrat în grupa**......... de muncă, în procent de ................%, conform nominalizării efectuate prin ...........................***
Temeiul juridic al încadrării în grupa**............ de muncă reprezintă ..........................****

Alte discuții în legătură

Cand se poate pensiona? tania63 tania63 barbat nascut pe 4oct 1950 salariat din 1966 si in prezent -2 ani de armata in aceasta perioada. din 1966 pana in 2001 salariat in grupa1 de munca. cand se ... (vezi toată discuția)
Pensie grupa 1 de munca capatanacatalin capatanacatalin sant nascut in an 1959 ianuarie angajat cu c.m oct 1976 pana 1981 iunie intre care satisfacut in 1979 iunie pana 1980 decembrie stagiul militar din 10 iun ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta allecs allecs Buna ziua zunt nascut la data de 30-05-1955 am fost salariat la o fabrica din data 10-01-1974 pana la data de 21-02-1976, dupa care am satisfacut stagiul ... (vezi toată discuția)