avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DE CE NU-MI ACORDA DIVORTUL JUDECATORUL?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DE CE NU-MI ACORDA DIVORTUL JUDECATORUL?

SUNT CASATORIT DE 18 ANI, AM DOUA FETITE, UNA DE 18 ANI SI UNA DE 15 ANI. AM INTENTAT DIVORT,DAR JUDECATORUL MI-A RESPINS ACTIUNEA PT CA, ZICE EL NU SUNT MOTIVE SUFICIENTE PT DESFACEREA CASATORIEI. DIN PRIMAVARA ACESTUI AN AM PLECAT DE ACASA SI STAU CU ALTCINEVA CU CARE DORESC SA-MI REFAC VIATA. IN ACTIUNEA PE CARE AM INTENTAT-O NU AM DORIT CA SA NE TIGANIM SI SA NE REPROSAM LUCRURI CARE S-AU INTAMPLAT IN FAMILIE, ASA CUM SE OBISNUIESTE LA ORICE DIVORT. AM SPUS JUDECATORULUI CA NU O MAI DORESC CA FEMEIE,LOCUIESC SI DORESC SA-MI REFAC VIATA CU ALTA FEMEIE, AM FOST DE ACORD CA FICELE MELE SA LOCUIASCA CU MAMA LOR SI SA LE PLETESC PENSIA ALIMENTARA CARE LI SE CUVINE. TOTUL AM DORIT SA FIE PE CALE PASNICA SI AMIABILA, SA NU NE ACUZAM RECIPROC. INCA ACTUALA SOTIE NU ESTE DE ACORD CU DIVORTUL,DAR NU PT A DORI SA NE SALVAM CASNICIA CI DOAR CA EU SA NU FIU LIBER SI SA NU-MI REFAC VIATA. A INTORS PARINTII SI FRATII MEI IMPOTRIVA MEA,CU TOATE CA O LAS SA LOCUIASCA LA DOMICILIUL CONJUGAL, CARE ESTE CASA MEA PARINTEASCA, NU AM PRETENTIE LA NIMIC. JUDECATORUL, CUM AM MAI SPUS, NU MI-A ACORDAT DIVORTUL, CARE DUREAZA DE UN AN SI DOAR CU 3 INFATISARI. CE SI CUM AR TREBUI SA FAC IN SITUATIA DE FATA CA SA MI SE ACORDE DIVORTUL SI SA SE TERMINE TOTUL CAT MAI REPEDE?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:56, 20 Decembrie 2010
Dv spuneti ca actuala sotie nu este de acord cu divortul. In aceasta situatie, nu puteti solicita instantei desfacerea casatoriei pentru ca doriti sa va refaceti viata alaturi de altcineva; practic dv solicitati desfacerea casatoriei din propria culpa, fapt inadmisibil din punct de vedere legal.
Va trebui ori sa ajungeti la o intelegere cu sotia si sa divortati de comun acord, ori sa cereti desfacerea casatoriei din culpa ei exclisiva, situatie in care va trebui sa ii si dovediti culpa.
m_ella2005 a scris:

Dv spuneti ca actuala sotie nu este de acord cu divortul. In aceasta situatie, nu puteti solicita instantei desfacerea casatoriei pentru ca doriti sa va refaceti viata alaturi de altcineva; practic dv solicitati desfacerea casatoriei din propria culpa, fapt inadmisibil din punct de vedere legal.
Va trebui ori sa ajungeti la o intelegere cu sotia si sa divortati de comun acord, ori sa cereti desfacerea casatoriei din culpa ei exclisiva, situatie in care va trebui sa ii si dovediti culpa.

Da, acestea au fost foarte probabil considerentele pentru care s-a respins divortul.
Incercati sa declarati apel daca insistati in desfacerea casatoriei si sa aveti angajat avocat angajat pentru judecata in apel.
Este insa posibil ca actiunea de divort sa fie defectuos redactata si sa fie foarte greu sa se rezolve ceva.
Parerea mea ar fi ca trebuie sa consultati un avocat mai inainte de a-l angaja intrucat poate exista si ipoteza sa nu aveti deloc sanse la divort...

Pe de alta parte, ar mai exista si problema ca daca nu declarati apel va trebui sa mai asteptati mult timp pana sa deschideti din nou un divort.
Va aflati intr-o situatie cat se poate de neplacuta din punct de vedere juridic.
Dar, in cel mai rau caz veti ramane casatorit.Nu veti pati altceva.

avocat Claudiu Lascoschi
Odata ce actiunea a fost respinsa ca nedovedita sau pentru culpa proprie a reclamantului, atunci trebuie sa introduceti o noua actiune de divort in care sa invocati fie culpa exclusiva a sotiei, fie culpa ambilor soti.
De asemenea, cele invocate trebuie dovedite, iar aceasta actiune se poate referi la motive ce nu au fost invocate in prima actiune sau ce au intervenit ulterior.
Va recomand sa angajati un avocat pentru a nu mai trece prin aceeasi situatie.
Nu inseamna ca nu mai divortati niciodata pentru ca sotia dv. nu este de acord cu divortul. Total fals!
Trebuie doar ca actiunea sa o dovediti si sa nu rezulte culpa dv. exclusiva. Atat.
Succes! ;)
Cea mai mare problema ar putea fi aceea ca nu mai are motive acum...
Cred ca va trebui sa mai astepte...daca nu se va desface casatoria prin acordul sotilor...

avocat Claudiu Lascoschi
Claudiu, de unde stii ca nu mai are motive acum?
Numai partea poate cunoaste daca are sau nu motive pe care sa le poata invoca printr-o noua actiune de divort, in care il sfatuiesc sa mearga numai alaturi de un avocat.
Daca partile constientizeaza ca o casatorie nu mai poate continua, ca intre soti nu mai exista dragoste, respect sau, chiar a intervenit o a treia persoana care "acapareaza lumea" unuia dintre soti, astfel incat acesta nu-si mai vede jumatatea ca pe sotul sau ci ca pe un dusman/povara de care nu mai poate scapa, atunci un mariaj poate inceta prin simplul acord al partilor care trebuie sa cantareasca foarte bine ce este bine pentru ei si pentru copiii lor. "A sta de gat" cu un sot care nu te mai iubeste, care nu te mai respecta, nu este o casnicie fericita. O astfel de casnicie este o povara si pentru minorii care simt aceasta ruptura intervenita intre parinti, fie prin absenteism, fie prin alcoolism, prin violente verbale si/sau fizice. O casnicie esuata nu ajuta nimanui, chiar daca sotiile (unele dintre ele!), considera ca fiii ei au nevoie de un tata... Un divort este de preferat oricand in locul unui tata absent, abuzator sau alcoolic, respectiv in locul unei mame denaturate, alcoolice sau depravate. Singuratatea in doi este mai cumplita decat singuratatea uzuala. Aduce mai multa durere si suferinta decat ne putem imagina. Caracterele slabe cedeaza la o trauma prelungita, de aceea recomand tuturor celor aflati intr-o astfel de situatie de a mai da o sansa casniciei care schioapata si, numai in situatia in care au facut tot ce s-a putut, insa partenerul de viata are o alta directie, sa aleaga divortul. Cu cat mai repede, cu atat va fi mai putin dureros, pentru el si pentru ceilalti... ;)

Alte discuții în legătură

Divort in lipsa paratului VIOLETTUTZA VIOLETTUTZA vreau sa divortez de sotul meu,insa el nu vrea.se poate? (vezi toată discuția)
Motiv divort Catalinaand_30 Catalinaand_30 Buna seara. O mare rugaminte. Ce motiv as putea invoca pentru un divort cat mai amiabil, in conditiile in care sotul meu nu este dispus sa accepte inaintarea ... (vezi toată discuția)
Adulter gabriel-dorin gabriel-dorin sotia mea vrea sa divorteze si ma acuza de adulter,pe buna dreptate.va rog mult sa-mi spuneti ce atrage dupa sine acest motiv de divort?mentionez faptul ca ... (vezi toată discuția)