avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Ilegalitati?
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Ilegalitati?

Buna ziua,
Lucrez la compomartimentul de achizitii publice ale unei institutii publice locale, care are ca structura ierarhica : Director General - Director Adjunct Economic-Serviciu-Compartiment. In programul anual al achizitiilor publice pe anul 2010 este aprobat contractul de tonere, cartuse cu valoarea de 65.000 euro si procedura de licitatie deschisa. Estimarea acestui contract a avut la baza consumul de tonere pentru intreg anul 2010. In 19.11.2010 s-a intocmit un referat de necesitate, compartimentul achizitii publice l-a estimat si in functie de pragurile valorice (care nu treceau de pragul prevazut la art. 19 din OUG 43/2006 cu completarile si modificarile ulterioare) a dat ca viza achizitia directa din catalogul de produse din SEAP. Directorul economic il semneaza cu rezolutia ca tonerele si cartusele sa se achizitioneze prin licitatie. Directorul general aproba referatul fara sa specifice de conditiile stipulate de directorul economic. Se face achizitia directa in SEAP, se livreaza marfa, iar directorul economic refuza sa faca plata pentru ca procedura de achizitie este ilegala, aducand ca argument ca in programul anual al achizitiilor este aprobata licitatia si ca suplimentar el a dar rezolutie pe referat si nu s-a tinut cont de ea. Mentionez ca programul anual al achizitiilor publice poate fi modificat, completat conform prevederilor art 4 alin (8) din HG 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Vreau sa stiu:
- ce ilegalitate am facut achizitionand direct si nu prin licitatie, atata timp cat nu am depasit pragul valorit/an.
- daca directorul general prin aprobarea referatului fara a mentiona ca aproba in conditiile date de directorul economic (mod de aprobare pe care-l practica in mod curent), nu inseamna ca aproba referatul in forma lui initiala (adica aproba cumpararea directa a intregului referat).
In speranta unui raspuns, va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: gaina , utilizator 10:52, 4 Decembrie 2010
Pana acum toate documentele erau aprobate cu amendamentul "De acord cu propunerea directorului economic" sau "conf. vizei dir. economic".
Multumesc din suflet!
Valoarea estimata se determina, in mod normal, la inceputul anului pentru cantitatile previzionate a se achizitiona in decursul intregului an. Daca dvs.v-a rezultat o valoare de 65.000 trebuia aplicata procedura in functie de aceasta valoare ca asa scrie in lege (ati determinat valoarea exact cum scrie in lege, avand in vedere contractele similare din anii anteriori). Referitor la modificarea programului anual, aceasta intervine in momentul in care apare o noua necesitate pe care dvs. nu aveati cum sa o prevedeti in momentul intocmirii programului anual si implicit in momentul estimarii valorii la nivelul intregului an. de ex. la inceputul anului am previzionat ca intitutia trebuie sa-si rocure un nr. de 20 laptopuri (valoare estimata sub 15.000 euro) pt. ca angajatii sa-si desfasoare activitatatea in bune conditii. Ulterior apare necesitatea de a mai achiitiona alte 20 de laptopuri, din varii motive (noi angajari, o parte din vechile produse se defecteaza). In caest moment autoritatea va modifica programul anual si va estima valoarea noii achizitii avand in vedere achizitiile similare realizate anterior si in consecinta va alege procedura in functie de valoarea estimata la nivelul intregului an. Ori dvs. ati previzionat de la inceput cantitatile necesare pe intregul an si trebuia sa aplicati procedura in functie de acea valoare. Aceasta situatie poate fi ocolita daca initial estimati o valoare mai mica si demonstrati ca nu se puteau avea in vedere necesitatile aparute ulterior. Daca nu aveati nevoie de toate produsele in momentul efecturaii achizitiei initiale, aveati posibilitatea incheierii unui acord cadru prin procedura data de valoarea estimata totala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum estimez corect valoarea la porcedura simplificata, dupa ajungerea la pragul in care nu se mai poate face achizitie directa cristinacarina cristinacarina Am o nelamurire legata de valoarea estimata pe care trebuie sa o contina documentatia in cazul unei proceduri simplificate (fosta cerere de oferta din OUG ... (vezi toată discuția)
Valoare estimata la procedura simplificata cristinacarina cristinacarina Am o nelamurire legata de valoarea estimata pe care trebuie sa o contina documentatia in cazul unei proceduri simplificate (fosta cerere de oferta din OUG ... (vezi toată discuția)
Achizitie directa de la o firma neplatitoare de tva cameliapstl cameliapstl buna ziua am si eu o mare nelamurire exista un contract de servicii intre o institutie publica si o firma neplatitoare de TVA; valoarea contractului a ... (vezi toată discuția)