avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutoare salariale la iesirea la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutoare salariale la iesirea la pensie

In luna sepetembrie 2010 am fost declarat ,,inapt serviciul politie, inavaliditate gr II,, de catre Comisia Medico -Militara, si as vrea sa stiu care este baza legala de recuperarea a salariilor compensatorii sau ajutoare dupa caz intrucat in actele emise de guvern se precizeaza ,, nu se mai dau,,fara a fi abrogate prev Legii 360/2002, cu toate ca aceste drepturi sunt prev si in legea salarizarii unice
Va multumersc anticipat
Ultima modificare: Joi, 2 Decembrie 2010
mitrix, utilizator
Cel mai recent răspuns: Jean Valjean , utilizator 16:54, 9 Mai 2011
Multumesc oricum pentru timpul acordat. Se pare ca nu am primit ajutorul de care aveam nevoie.
Daca o lege nu mai exista, de ce o respectam?
Legea civila poate fi aplicata retroactiv (si poate fi una in favoarea mea) , sau ultraactiv (unor raporturi civile ivite ulterior intrarii in vigoare a legii)?
De ce nu mi se aplica actuala sau, 330/2009, care era "suspendata". Daca mi se aplica 118, de ce sa nu mi se aplice legea mai favorabila? Nu inteleg. Cum se reglementeaza?



Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2011
Jean Valjean, utilizator
Jean Valjean a scris:
Inteleg multe, dar oamenii care vin aici sa ceara un sfat merita ceva mai mult.

In general vorbind orice om merita un tratament corect, asta neinsemnand, in opinia mea, raspunsul pe care ar dori sa-l auda. Eu nu dau nimanui raspunsul pe care si-ar dori sa-l auda daca acest raspuns este gresit. Cand gresesc recunosc, dar acum nu este cazul.

Decizia Curtii Constitutionale nr. 874/2010 o puteti citi aici:
[ link extern ]

Din aceeasi Decizie:
Obiectul controlului de constitutionalitate il constituie dispozitiile Legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, care, in esenta, prevad:
I. Diminuarea cu 25% a urmatoarelor cheltuieli bugetare:
1. cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizatiilor lunare de incadrare - dar fara a cobori sub plafonul minim de 600 RON -, precum si al altor drepturi de natura salariala din sectorul bugetar;
2. valoarea drepturilor/cheltuielilor cu asistenta medicala, medicamentele si protezele;
3. suma forfetara destinata platii drepturilor banesti ale persoanelor angajate la birourile parlamentare ale deputatilor si senatorilor;
4. masurile de la pct. 1-3 se aplica si personalului Bancii Nationale a Romaniei, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor;
5. cuantumul sprijinului statului pentru salarizarea personalului clerical si neclerical;
6. indemnizatiile lunare prevazute la art. 12 alin. (1) din Legea nr. 45/2009 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" si a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii si industriei alimentare;
7. cuantumul indemnizatiilor acordate membrilor Academiei Romane, membrilor Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, membrilor Academiei de Stiinte Medicale din Romania si membrilor Academiei de Stiinte Tehnice din Romania.
II. Diminuarea cu 15% a urmatoarelor cheltuieli bugetare:
1. indemnizatia de somaj, prestatiile sociale din partea statului ce vizeaza plata unor sume pentru incurajarea somerilor de a se angaja;
2. pensiile, precum si indemnizatia de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I (art. 9 din lege). Textul in cauza are urmatorul cuprins:
"(1) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si indemnizatia de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I se diminueaza cu 15%.
(2) La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum si a indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizata este de 622,9 lei.";
.........................................................................


III. Cu referire la critica de neconstitutionalitate privind reducerea cuantumului pensiilor, Curtea constata ca aceasta este intemeiata pentru urmatoarele motive:
Pensia este o forma de prestatie de asigurari sociale platita lunar [art. 7 alin. (2) si art. 90 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000] in baza legii, inerenta si indisolubil legata de calitatea de pensionar, obtinuta in baza unei decizii de pensionare, cu respectarea tuturor prevederilor legale impuse de legiuitor. Potrivit prevederilor art. 1 din Legea nr. 19/2000, dreptul la asigurari sociale este garantat de stat si se exercita, in conditiile legii mentionate, prin sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Acesta se organizeaza si functioneaza, printre altele, si pe principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se pe temeiul contributiilor de asigurari sociale platite [art. 2 lit. e) din Legea nr. 19/2000]. Aceasta inseamna ca pensia, ca prestatie din partea sistemului public de pensii, intra sub incidenta principiului contributivitatii.
Art. 9 alin. (1) teza intai din legea criticata reglementeaza diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata; de asemenea, art. 9 alin. (2) teza intai din aceeasi lege prevede ca valoarea punctului de pensie utilizat pentru determinarea cuantumului brut al pensiilor ce vor fi stabilite sau acordate incepand cu data intrarii in vigoare a legii este de 622,9 lei. In consecinta, in mod evident, prevederile anterior mentionate vizeaza pensiile contributive cuvenite sau aflate in plata si cele ce vor fi stabilite sau acordate.
....................................................

Din partea mea, mult succes in orice doriti sa faceti. Ma opresc aici. :bow:
Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Nu vreau sa aud ce doresc, doresc sa inteleg!

"Actiunea principiului echitatii trebuie sa priveasca atât activitatea legiuitorului - în elaborarea actelor normative -, cât si activitatea de interpretare si aplicare a dreptului de catre organele care aplica legea."

Daca m-ati convins momentan cu 118, cu 284 si 285 inseamna ca suntem discriminati! Nu?
Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2011
Jean Valjean, utilizator
D-le Jean va multumesc mult pentru informatiile pe care mi le-ati dat si aveti perfecta dreptate cu privire la faptul ca am fost discriminati,insa cred ca mai exista o sansa ca atunci cand vom fi pensionati la limita de varsta (intrucat si aici am fost discriminati prin Lg.118/2010 art.10),va fi o alta lege.
Domnule StanciuM...fiind o persoana modesta intelectual,care nu stie decat sa citeasca, nu sa si interpreteze legea , am cerut un sfat avizat, asa cum am observat ca l-au cerut si altii si la care au primit un raspuns scurt, clar si la obiect. Cu mine au facut o exceptie, raspunzand de mai multe ori. Raman dator..;)
Am primit "n" raspunsuri, de la avocati, juristi, R.U ( resurse umane ), Financiar si nici unul nu seamana cu celalalt !#-o
Ramane sa vedem ce va decide justitia. Succes.

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii StanciuM StanciuM Daca sunt pensionat medical M.Ap.N.din decembrie 2010 mai am vre-o sansa la salarii compensatorii.Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Ajutor salarial la trecerea in rezerva peter61 peter61 Am iesit la pensie din cadrul MAI in 01.12.2009 si beneficiez la ierirea la pensie de salarii considerate ca ajutor la trecerea in rezerva.Aceste salarii nu ... (vezi toată discuția)
Legea 330/2009, anexa iv/2 - pensie militara Jean Valjean Jean Valjean Buna ziua. Am fost pensionat la data de 21/10/2010, medical, cu pensie de invaliditate, dupa 22 de ani lucrati la grupa 1, fiind la data pensionarii in etate ... (vezi toată discuția)