Vin cu o intrebare. Sunt licentiat in drept si vreau sa imi reprezint o ruda (de gradul 3) intr-un proces penal, in cadrul unei plangeri impotriva deciziei procurorului (278^1), la judecatorie. Ce drepturi am (si ce drepturi nu) in instanta in cadrul procesului penal ca reprezentant conventional?
Apararea nu este obligatorie in acest caz. Partea are calitatea de petent, nu de invinuit/inculpat, deci nu este incident RIL-ul 27/2007, privind asistenta in procesul penal. De altfel, aceasta faza este una incidentala si nu ne aflam in cursul procesului penal; acesta a luat sfarsit (pana la solutionarea plangerii) prin ordonanta procurorului (confirmata) de netrimitere in judecata.
Si eu apreciez ca il puteti reprezenta printr-o procura autentica.
Bine... sa nu va surprinda daca veti avea probleme in instanta:) Aceste cazuri sunt relativ rare in materie penala si s-ar putea sa surprindeti instanta.
Opinia mea este ca puteti reprezenta numai pe latura civila a procesului penal sa-l reprezentati, nu si pe latura penala, indiferent ca este parte vatamata ori inculpat.
Asistati-l din umbra...nu oficial.