avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acuzat pe nedrept
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acuzat pe nedrept

Buna ziua. Sunt un angajat al unui restaurant din bucuresti in functia de barman.
Nu prea stiu cum sa incep sau ce sa povestesc pentru ca ar fi foarte multe.Dupa 9 luni de zile de munca la acest restaurant in dimineata de ieri(01.12.2010) am fost acuzat de sefa de sala ca i-am furat un milion pe motivul ca i-a disparut un milion din incasari si ca doar noi doi am intrat in biroul unde erau banii tinuti.Dupa lungi discutii in care i-am explicat ca nu i-am luat nici macar un leu, i-am aratat portofelul, toate hainele, buzunarele s-a mai linistit treaba.
Am muncit amandoi linistiti, eu am spus ca vreau sa-mi dau demisia si sa stau in preaviz pentru ca nu e corect sa fiu acuzat pe nedrept. Dupa ce am terminat programul mi-a cerut sa-i dau milionul dar i-am explicat ca nu am de ce, atata timp cat nu am comis acea fapta.
A doua zi de munca, adica azi(02.12.2010) ziua de munca a decurs normal dar seara la plecare mi-a spus ca i-au iesit banii bine ( adica a gasit acel milion lipsa) si a inceput sa tipe la mine, sa ma acuze ca eu am furat acei 100 lei si ca astazi i-am pus la loc.
Mi-a spus ca ma da afara si ca numai vad nici un ban din salariu si sa numai calc pe acolo.
Acum eu va rog frumos sa ma ajutati cu sfaturi sau orice.Nu stiu ce sa fac, cui sa ma adresez pentru ca consider ca mi s-a produs o nedreptate.
Inca ceva ca sa va spun cat de serioasa este aceasta firma:
- sunt de 9 luni la ei dar, desii le-am dus cartea de munca, mi-au inceput contractul tocmai acum o luna.
Adica eu 8 luni de zile am lucrat la negru???
Va rog din toata inima sa ma ajutati
Cel mai recent răspuns: Mihaela Luminita VATAVU , Avocat 09:37, 3 Decembrie 2010
Greu , se pare ca sefa de sala va cam "place".

Incercati sa stati de vorba cu ea , mai fara patima, nu cred ca e cazul de demisie, si de alte decizii radicale. Poate era inainte de ciclu , sau ceva, :D
un sfat de la o mama cu vechime in munca,pot sa-ti dau, sigur nu-ti rezolva problema dar este , cred eu, bine venit - nu-i lasa pe angajatori nepedepsiti, pentru ca asa ia amploare sclavia iar tara se duce de rapa din cauza celor care ,,sunteaza,, statul prin eludarea legilor - fi curajos si infruntai mai ales daca ai dovezi ca muncesti la ei de 8 luni
Depinde si ce doriti dvs. pe viitor: vreti sa continuati munca la acea firma sau vreti sa plecati ?

Puteti face sesizare la ITM referitor la cele 8 (opt) luni muncite la negru si ii puteti actiona si in judecata - nu va opreste nimeni ci, dimpotriva, aveti legea de partea dvs. Insa va trebui sa demonstrati toate sustinerile dvs. cu dovezi solide (spre exemplu, niste martori seriosi si convingatori).

Puteti cere, in prealabil, chiar firmei sa lamureasca situatia - insa, de regula, exista putine sanse sa raspunda pozitiv la asemenea solicitare; conducerea simte imperioasa nevoie de a califica aceste solicitari drept ...atacuri la persoana (mai ales in cazul firmelor mici, cu putin personal); sefii se simt loviti in amorul propriu si nu reusesc sa gaseasca solutia potrivita - tocmai de aceea angajatul castiga procesul in instanta...

Va mai trebuie rabdare si putere, pentru ca un litigiu consuma atat timp, cat si bani. Pe de alta parte, angajatorul nu trebuie lasat sa abuzeze de prerogativele sale - asa cum nici el n-ar lasa nesanctionat angajatul care a gresit...

Cu stima,
av. M.L. Vatavu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sclavie la locul de munca katalyna_03 katalyna_03 Buna ziua, Sotul meu este angajat in functie de operator pe cartea de munca dar efectueaza servicii de Director tehnic de productie. Pana la a fi numit pe ... (vezi toată discuția)
Sau furat bani pe tura mea si acum mi s spune sa muncesc sa achit datoria ori sunt dat pe mana politiei gest2 gest2 Sal, am si eu o mare rugaminte daca ma poate ajuta cineva, acum o saptamana sau furat bani de pe tura mea. Eu sunt taxator parcare dar seara am fost pus de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua . patronii cer bani pt a aproba demisia cu preaviz. eu lucrez ... Georgi1301 Georgi1301 Buna ziua . Va rog mult sa mă ajutați cu o nelămurire Eu lucrez la un cazino din luna ianuarie , cu program 24h munca și 72 libere . Din luna martie ... (vezi toată discuția)