avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale modalitatea de plata a comisionului
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

modalitatea de plata a comisionului

Sunt angajat la un magazin de mobila si deci lucrez in vanzari, patronul m-a rugat sa caut o metoda legala prin care sa ma poata plati.Va rog daca se poate sa-mi recomandati o metoda prin care sa se poata face acesta plata, am inteles ca exista un contract de mandat comercial sau PFA nu stiu ce varianta este mai buna, va rog sa-mi recomandati ceva sa pot lua banii.

Multumesc anticipat :(
Cel mai recent răspuns: ContSters68659 , utilizator 13:12, 22 Octombrie 2008
Romy a scris:

Daca faci intermedieri pe PF, AF sau SC este posibil nu numai sa nu-ti ei comisionul, mai mult, daca un client nu-ti plateste marfa va trebui sa o platesti tu, sau daca o plateste cu intarziere s-ar putea sa platesti penalizari mai mari decat ai comision de primit.

Gasesc ca e eronata aceasta opinie, agentul de vanzari e doar un intermediar, el nu cumpara marfa ca sa o revanda, ci intermediaza vanzarea ei, primind in schimb un procent din valoarea vanzarilor. Iar in cazul de fata e vorba de vanzarea intr-un magazin, deci pretul produselor este platit pe loc. In toate celelalte cazuri, suportarea unor penalitati (inclusiv cuantumul acestora) de catre agent pentru neachitarea la termen a produselor cumparate de catre terti trebuie stipulata expres in contractul dintre agent si proprietarul marfii.
Eu recomand varianta PFA, agentul avand astfel posibilitatea sa-si deduca anumite cheltuieli, astfel ca in final va ramane cu mai multi bani in buzunar. As mai mentiona faptul ca toate marile firme de distributie agreaza aceasta metoda de plata a agentilor de vanzari.
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2008
Lorena Chirila, Avocat
Daca tot o gasesti eronata, ce ar fi sa le-o spui si celor de la RTC :O#-o:))
Ce legatura are RTC-ul? Daca la ei se intampla ceea ce spuneai mai sus, e doar un caz particular... Depinde de prevederile contractului dintre agent si cel in numele caruia vinde. Eu cunosc direct modul de lucru in mai multe firme de distribuite de medicamente si de vanzari imobile, unde, chiar daca se aplica anumite penalizari dinainte stabilite in cazul depasirii termenelor de plata de catre clienti, comisionul ramane consistent, iar agentii prefera sa lucreze ca PFA. De altfel, aceste penalizari se pot aplica si in cazul CIM, cand este garantata doar plata salariului minim pe economie, iar comisionul din vanzari-incasari se plateste in anumite conditii.
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2008
Lorena Chirila, Avocat
Aha. Deci esti deacord ca depinde de contractul incheiat, ceea ce postam mai sus:)):))
Va multumesc tuturor pentru atentie, voi detalia activitatea mea:
Mobila pe care o vand nu imi afecteaza banii mei in sensul ca, mobila se livreaza numai dupa ce este in totalitate achitata de clientul final deci, nu trebuie sa platesc eu nimic, eu trebuie sa am grija doar sa vand si clientul sa plateasca toata contravaloarea mobilierului.Comisionul il primesc numai la sfarsit dupa ce mobila este montata la client acasa.
Eu vreu doar cea mai buna metoda si cea mai putin costisitoare pentru mine sa-mi primesc banii. Daca imi fac un PFA nu stiu ce costuri implica acest lucru, adica ce taxe trebuie sa platesc la primarie la financiar, declaratii de venit si toate cele...tinad cont de faptul ca nu este o suma f mare acest comision, media lunara este de aproximativ 500-600 lei pe luna.
Patronul mi-a zis ca va plati el in plus peste comision procentul de 16%, respectiv impozitul dar, eu cred ca nu este de ajuns, cred ca mai exista si alte taxe care trebuie platite de catre mine si nu cred ca merita sa-mi fac un PFA si din venitul acesta sa mai platesc si taxe la stat.
Va rog sa-mi spuneti daca stiti ce taxe trebuie achitate incepand de la deschiderea PFA-ului si in decursul anului
Imi spunea cineva ca exista un contect de mandat comercial poate stie cineva daca aceasta varianta este mai buna decat PFA-ul.

Multumesc tuturor pentru ajutor.

Alte discuții în legătură

Intrebare legata de informarea corecta asupra salariului Damian D. Damian D. Buna ziua Am o intrebare legata de corectituniea firmei la care lucrez cu privire la plata salariului. Lucrez intr-un magazin. Slariul este format din: ... (vezi toată discuția)
Ce si cat platesc daca am pfa? teodon teodon Buna ziua, sunt angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata , in domeniul vanzarilor. Angajatorul meu isi plateste oamenii pe baza de comision,in ... (vezi toată discuția)
Contract comision Lucian_bz Lucian_bz Buna ziua tuturor, Am o problema mai ... ciudata, cel putin pentru mine. Exista vreo metoda de contabilizare a unui asa numit \"Contract de ... (vezi toată discuția)